2024. március 29. - Auguszta

A gázvita miatt térnek vissza szabadságról

A kijevi és a moszkvai magyar nagykövet utasítást kapott hétfőn, hogy szabadságát megszakítva térjen vissza állomáshelyére - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-nek. Előzőleg Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter arról sz
2009. január 5. hétfő 19:55 - Hírextra
A miniszter a Földgázellátási Krízisbizottság ülése utáni budapesti sajtótájékoztatón kijelentette: "...Bekövetkezett az, amitől tartottunk, de már felkészültünk rá".

Az ellátásban nem okoz problémát a mennyiség csökkenése - hangsúlyozta a miniszter, hiszen a tárolókban több mint 3 milliárd köbméter földgáz van, és Magyarország további 500 millió köbméter stratégiai készlettel rendelkezik.

Oroszország csütörtökön, az új év első napján állította le az Ukrajnának szóló gázszállításokat, arra hivatkozva, hogy Ukrajna nem volt hajlandó kifizetni felhalmozódott, több mint kétmilliárd dolláros adósságát, továbbá nem sikerült megállapodni 2009-re az országnak szállított gáz áráról és az Ukrajnán át Európába küldött gáz tranzitdíjáról. A 2008-ra szóló szerződés lejártával egyelőre nem jött létre új szerződés.

A gázcsap elzárása óta az Ukrajnából Magyarországra érkező orosz földgáz nyomása csökkent, de a mennyisége - hétfőig - nem.

Molnár Csaba korábban elmondta, hogy Ukrajna a szerződésben rögzített 47 bar alatti nyomással továbbítja Magyarországra a földgázt, ami azt jelenti, hogy a szerződött mennyiség hosszabb idő alatt érkezik Magyarországra; ezzel Ukrajna megszegte a tranzitszállítási szerződést.

Közölte, hogy a kormány tájékozódik az ukrán cég szerződésszegéséről. Hozzátette: a kormány nem szereplője a kereskedelmi ügyletnek, de a kormány felelőssége az ellátás biztosítása.

A Gazprom orosz gázipari óriáscég szombaton bejelentette, hogy panaszt tesz a stockholmi Nemzetközi Döntőbíróságon a Naftogaz (Naftohaz) ukrán gázipari cég ellen a tranzitkötelezettségek megsértése miatt és követelni fogja, hogy az ukrán cég biztosítsa az orosz gáz tranzitját ukrán területen át az Európai Unió érintett tagállamai felé.

A Gazprom azzal vádolja Ukrajnát, hogy - mivel Moszkva január 1-jén elzárta a gázcsapot - a Naftogaz engedély nélkül vesz le az ország számára a területén át Európába küldött földgázból, s ezzel megsérti a gáz tranzitjával kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

Ukrajna még január 2-án beismerte, hogy napi 21 millió köbméter gázt vesz le a tranzitból, "műszaki szükségletek" fedezésére. Ezzel kapcsolatban megfigyelők rámutattak, hogy a vezetékben a nyomást ugyan gázturbinák biztosítják, ám ehhez nincs szükség ilyen mennyiségre, amint december 31-ig sem volt rá szükség.

A Naftogaz a tranzit megcsapolásáról szóló orosz közléseket cáfolta és provokációnak nevezte.
Az elmúlt napokban több ország - köztük Románia és Bulgária - a tranzitszerződésben rögzítettnél kevesebb gázt kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását