2024. május 18. - Erik, Alexandra

A fekete kontinens egy éve

2008 sok területen hozott változást, köztük természetesen Afrikában is. Kanizsay Endre professzort, a kontinens elismert szakértőjét kértük meg összegezze az év eseményeit, és beszéljen a lehetséges jövőképről - ami mind kihatással van hazánkra is.
2009. január 3. szombat 16:30 - Pásztor Balázs
Ön hogy összegezné 2008 évét Afrika szempontjából?

2008 az egyik legfrekventáltabb év volt az afrikai éhezést és szegénységet illetően. Számos világkonferencia - például Rómában, de hagy ne soroljam - az afrikai szegénység csökkentésével foglalkozott, elsődlegesen a Száhel (Szaharától délre eső -szerk.) országok esetében. A mi (Magyarország -szerk.) részünk ebből annyi, hogy karitatív illetve más egyéb hasonló tevékenységgel próbáltuk kivenni az ország méretéhez, illetve anyagi-ökonómiai helyzetéhez képest a részünket: az Afrikai Unión és a nemzetközi fejlesztési tanfolyamokon keresztül, különböző posztgraduális képzéseken át, a külügyminisztérium által szervezet workshopokig számos programmal tettünk ezért. Ez olyan szempontból lényeges, hogy Magyarországon is, hosszú évek után valami megindult. Ezt el kell ismerni!

Én magam is régóta forszírozom az afrikai kontinenssel való nagyobb törődést, és a hazánk részéről való nagyobb vitalitást, aktivitást, több segítséget, amit én nagyon hiányolok 2008 esetében is. Ebben nagyon fontosak a különböző szervezetek, különös képpen a nemzetközi szervezetek (WHO, FVO, UNICEF etecera) tevékenysége. Sajnálatos módon ezen apparátusok sem kellő koordinációval végzik felvállalt feladataikat.



A mi Afrika-napunk is megmutatta, hogy a magyar vállalkozók részéről is van érdeklődés. Idáig a magyar vállalkozók nagyívben kerülték Afrikát, vulgárisabban fogalmazva be voltak fosva Afrikától, mindenki nyugaton akart bizniszt csinálni. Úgy látszik, hogy ez az idő már enyhül. Ha a vállalkozói szféra összefogna a kormányszervekkel és egyéb szervezetekkel, akkor prognosztizálható lenne egy jobban prosperáló afrikai program hazánkban.

A világot nézve, ez a jelenlegi gazdasági és ökonómiai helyzet (válság- szerk.) nem kedvez Afrikának, de meg kell jegyezni, hogy gazdasági növekedéseiket ha nézzük, akkor igen szép eredményeket érnek el. A nagyobb országokkal együtt kellene segíteni nekünk (a világ többi részének- szerk.) az elmaradottabb országokon. Mobilizálni kell az afrikai tőkét, az afrikai szellemi potenciát, ugyanúgy ahogy a magyart, az európai unióst és a nemzetközit.

Mi az az öt legfontosabb konkrét esemény, ami idén Afrikához köthető?

Először is a kiújuló ruandai-kongói háború.
Aztán a zimbabwei Hatalom-Megosztó Egyezmény is lényeges és pozitív esemény volt - bár ez most utóbb erősen csorbult.
Kifejezetten pozitív viszont, hogy az Afrikai Egységszervezet igen erőteljesen részt vett a dárfúri krízis megoldásában.
Fejlett országok is rájöttek arra, hogy ha nem etetjük meg ezeket az embereket, és nem csak konferenciákkal, hanem különböző financiális és materiális támogatással is lépnek, akkor hosszútávon oldhatják meg a problémát.
A Kutatóintézetek pedig az étel, az energia és a háború kérdéseit mind PHD mind egyéb kutatási programok keretében tűzték a zászlójukra.

2009-re milyen változások várhatóak?

Hogyha a fejlett világ nem ébred fel, és nem teszi meg azokat a lépéseket a szegénység csökkentése ügyében, amik esszenciálisan szükségesek, akkor a fejlett világ a saját maga kapujába fogja tolni ezeket az embereket. Nem fogja ott tartani őket az atyaúristen se. Jönnek, jönnek és jönnek. Ha ezeket az alapvető élelmezési, egészségügyi, oktatás etecera programokat nem hajtjuk végre, ha erre nem áldozunk, akkor ez számunkra nagyon negatív következményeket tartogat 2009-ben. A 2015-ös, elsősorban afrikára fókuszáló célok sajnálatosan, már most látható módon nem teljesíthetőek. Nem tudjuk azt a 840 millió ember által dotál 200 billiós összeget elérni, ami az éhezés csökkentése érdekében kellene.

A Kongói konfliktus megoldásának idejét előzőleg nyolc hónapra datálta, Zimbabwe esetében ez mennyi időt vehet igénybe?

Ott Mugabe elnök úr nagyon keményen tartja magát, nehéz is jósolni, de szerintem egy éven belül ott is megoldás születik.

AISD ügyében van valami előrelépés?

Tudtommal nincs. Egyet tudok, egy Ugandai AIDS programot, ahova Afrika különböző országaiból posztgraduálisan és graduálisan is visznek hallgatókat. De szerény ismereteim szerint a malária nagyobb veszély Afrika számára, mint az AIDS. Zimbabwében még nem tudjuk miként alakul a helyzet (kolerajárvány -szerk.), de a kérdést napirendre tűzi mind az európai Unió, mind az ENSZ.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását