2024. május 2. - Zsigmond

A dohányzási tilalomnak örül a szív

A dohányzási tilalom bevezetését követően három év alatt 41 százalékkal csökkent a szívinfarktusos esetek száma egy amerikai városban - számolt be a témában eddig készült, leghosszabb vizsgálati időt átfogó tanulmány.
2009. január 2. péntek 15:24 - Hírextra
A coloradói Pueblóban 2003. július 1-jén lépett életbe a munkahelyeken és közintézményekben a dohányzást tiltó törvény. Az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) kutatócsoportja az ezt követő három éven át követte nyomon a rendelkezés egészségügyi hatását a városban, s szerdán tették közre tanulmányukat.

A kutatómunka a szívinfarktuson átesettek számának jelentős visszaesését tárta fel: a százezer főre eső 257 infarktus három év elteltével 152-re zuhant, ami több mint 40 százalékos csökkenést mutatott.

Az adatokat két olyan Pueblo megyei várossal vetették össze, ahol nem korlátozták a dohányzást, és azokon a településeken semmiféle változást nem tapasztaltak a szívinfarktusok számában.
Korában nyolc hasonló tanulmány erősítette meg a feltételezést, hogy a közintézményekben való dohányzás tiltása a szívinfarktusok csökkenéséhez vezet, a most közzétett dolgozat egyik jelentősége abban rejlik, hogy idáig ez volt a leghosszabb vizsgálati időt felölelő munka.

"Tudjuk, hogy a passzív dohányzás közvetlenül károsítja a szívet és az érrendszert és ennek hatása később a nem dohányzó felnőtteknél szívbetegségeket okozhat. Ez a tanulmány a már meglévő bizonyítékokat azzal egészítette ki, hogy a dohányzásmentességet követő irányelvek drámaian képesek csökkenteni a szívbántalmakból fakadó megbetegedések és halálesetek számát" - jelentette ki Janet Collins, a CDC egyik vezetője.

Bár a tanulmány nem részletezte, hogy a szívinfarktuson átesett betegek közül ki volt dohányos, illetve ki szívta passzívan a füstöt, tehát nem derült ki világosan, hogy a lecsökkent esetszámból mennyi kímélte meg a passzív dohányosok egészségét, a CDC statisztikája szerint a nemdohányzó felnőttek körében a hosszú időn át tartó passzív dohányzás 25 százalékról 30 százalékra emelheti a szívbetegségek arányát.

Az opponensek szerint a tanulmány nem mutatott fel elegendő bizonyítékot arra, hogy Pueblóban a dohányzási tilalom vezetett volna a szívinfarktusok csökkenéséhez. A javuló statisztikának több köze van ahhoz, hogy 2002 és 2005 között egész Pueblo megyében 26 százalékról 21 százalék alá esett vissza a dohányzás - állítják, hozzátéve, hogy egyéb, a térségben esetleg bevezetett szívbetegséget megelőző intézkedések is javíthatták az adatokat.

A passzív dohányzás következtében kialakuló szívbetegségek miatt a becslések alapján évente 46 ezer amerikai élete ér véget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását