2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ne tedd!

A mentők szilveszter éjszakájára tekintettel arra kérik az autósokat, hogy csak józanul és lassan vezessenek; a nagy hideg miatt mindenki jobban figyeljen embertársaira, és petárdákat ne, vagy csak emberektől távol használjanak – mondta Győrfi Pál,
2008. december 31. szerda 12:38 - Hírextra
Szilveszter éjszakája a legnehezebb időszak a mentők számára. Ilyenkor – este 10 és hajnali 4 óra között – annyi hívás érkezik hozzájuk, mint amennyi egy egész nap alatt sem: előfordult már 450-500 hívás is. Ezért a mentők országosan 500 mentőkocsival és 1500 emberrel készülnek az éjszakára. Közép-Magyarországon és Budapesten 75-80 kocsi teljesít szolgálatot, és behívható dolgozók is készen állnak.

Golopencza Pál, mentésirányítás-vezető és Győrfi Pál felhívta a figyelmet arra, hogy a hajléktalanokat és az ittas embereket fokozottan fenyegeti a kihűlés veszélye. Golopencza Pál arra kéri a lakosokat: győződjenek meg róla, hogy a hajléktalan valóban igényel-e mentőellátást. Ha nem, akkor hívják a Menhely Alapítvány munkatársait, akik melegedőbe viszik a hajléktalant.

Győrfi Pál kiemelte: az ittas ismerősöket ne hagyják az utcán, hanem kísérjék haza, nehogy kihűljön.
Ezen kívül felhívta a figyelmet a petárdák veszélyeire is. Mint mondta: a házi készítésű petárdák a legveszélyesebbek, de a "legális" is veszélyes lehet. Szilveszterkor átlagosan 5-10 esetben találkoznak a mentők petárda, vagy más pirotechnikai eszköz okozta sérüléssel. Ezek között minden évben van maradandó sérülés is.

A petárda súlyos égési és roncsolt sérüléseket okozhat. Különösen veszélyes a fej közelében felrobbanó petárda, mert a robbanás a látás és a hallás elvesztésével is járhat.
Petárdát egyébként tilos használni Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását