2024. május 16. - Mózes, Botond

Aki petárdát árul, bűnöző

Aki petárdát árul, az csak illegális eladó lehet, mert az év végén is tilos petárdát kínálni a vevőknek - közölte Kincses Ildikó, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályvezetője szerdán Budaörsön.
2008. december 31. szerda 11:33 - Hírextra
A kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón Kincses Ildikó elmondta: az árukon fel kell tüntetni, hova vihetik vissza a vásárlók a hibás vagy fel nem használt tűzijátékokat; pénzt nem kapnak ugyan értük, de balesetmentesen megszabadulhatnak tőlük.

Hozzátette: ha a szilveszter utáni öt napon túl megtartja ezeket a termékeket a vásárló, akkor szabálysértést követ el, és százezer forintig terjedő bírsággal sújtható. Évente általában hatszáz-hétszáz embert büntetnek meg azért, mert nem viszi vissza ezeket a termékeket. Egyre több köztük a gyermekkorú, akiktől szintén el kell kobozni a tűzijátékot, bár ők felelősségre nem vonhatóak.

Azokat a kis tűzijátéktermékeket, amelyeket vissza kell vinni szilveszter után, a vásárló a címkéjükön található II-es és III-as pirotechnikaiosztály-jelzés alapján azonosíthatja be - mondta a főosztályvezető.

Kincses Ildikó kifejtette: bár az Európai Unió nem tiltja a petárdahasználatot, és korábban Magyarországon is megengedő volt a szabályozás, a köznyugalmat a "petárdabalesetek" olyan mértékben zavarták, hogy gyakorlatilag a közvélemény hatására tiltotta be a kormány a petárda használatát és a birtoklását is. Megjegyezte, hogy Magyarországon a petárdát - ellentétben például Kínával - nem a tisztelet jeléül, hanem ijesztgetésnek használják: sínekre teszik, autók, emberek elé dobják.

A tájékoztatón Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: nagykorúak a kis- és közepes tűzijátékokat szerda este 18 órától csütörtök reggel 6 óráig használhatják fel.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy három fontos ismertető jele van a legális terméknek: magyar nyelvű felirat van rajtuk, és használati, kezelési útmutató, valamint egészségvédelmi figyelmeztetés is tartozik hozzájuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását