2024. április 19. - Emma

Sikkasztott a múzeum

Egyebek között félmillió eurós sikkasztást és több mint nyolcmillió eurós veszteséget hozó devizaügyletet tárt fel a baszk parlament vizsgálóbizottsága a bilbaói Guggenheim Múzeum gazdálkodásában.
2008. december 29. hétfő 16:46 - Hírextra
Az egyik legnépszerűbb spanyolországi múzeum pénzügyei körül még tavaly kezdett vizsgálódni a baszkföldi regionális parlament, mert kiderült, hogy az intézmény több millió eurót bukott egy beszerzésen.

A múzeum az amerikai Richard Serra The Matter of Time című szoborsorozatát vásárolta meg 20 millió dollárért még 2004-ben. A vételi konstrukció szerint fizetni egy évvel később kellett, de a 2004-es dollárárfolyam alapján. A múzeum attól tartott, hogy később drágább lesz a dollár, és emiatt nem tudják majd megszerezni a szobrokat. A dollár viszont 2005-re esett az euróhoz képest, a múzeum így végül 8,4 millió eurót (2,2 milliárd forint) veszített az ügyleten.
A bilbaói kortárs művészeti múzeum évente egymillió látogatót fogad, amivel életet lehelt a hanyatló iparváros gazdaságába. Az 1997-ben alapított intézmény sokáig az elsőszámú baszkföldi sikertörténet volt, az épület titánborítása fényesen ragyogott, "most viszont alaposan berozsdásodott" - írta a madridi El País.

A félresikerült pénzügyi manőver miatt indított vizsgálat decemberben zárult le. A jelentés szerint a múzeumban "a legcsekélyebb ellenőrzés nélkül intézik a gazdasági ügyeket." Kiderült például, hogy 1998 és 2005 között több mint félmillió eurót utalt át saját számlájára az akkori gazdasági igazgatót. A baszk parlamenti képviselők a gyűjteménygyarapítási politikát is kifogásolják.

A jelentés szerint a múzeumot felügyelő alapítvány volt igazgatója előszeretettel vásárolt a kedvenc művészeitől alkotásokat, amelyekért hajlandó volt irreális árat fizetni. A képviselők szerint például túl sokba került Jeff Koons Puppy című szobra, vagyis az épület előtt csücsülő óriási kölyökkutya, amelynek bundája színes virágok ezreiből áll.

Juan Ignacio Vidarte, a múzeum főigazgatója szerint a vizsgálóbizottság jelentése "igazságtalan és túlzó", a múzeum pénzügyi helyzete pedig "kiváló". Vidarte továbbá emlékeztetett arra, hogy a sikkasztás leleplezése után azonnal elbocsátották az érintett munkatársat, aki időközben 400 ezer eurót visszafizetett.

A baszk regionális kormány kulturális minisztere úgy véli, csupán a választásra készülő ellenzék akciójáról van szó. "A képviselők botrányt keltenek, mert márciusban parlamenti választások lesznek" - mondta a miniszter, akinek egyébként van még miért aggódnia, írta az El País. A lap szerint egy másik baszkföldi kulturális presztízsprojektet is vizsgál a parlament. Az 1972-ben elhunyt baszk divattervező, Cristóbal Balenciaga munkásságát bemutató múzeumról van szó, amelyet öt éve kellett volna felavatni Getariában, a tervező szülőhelyén.

A munkálatok azonban nem csupán elhúzódtak, hanem egy éve le is álltak, a 4,8 millió eurósra tervezett költségvetés pedig 20 milliósra dagadt. A gyanú szerint a getariai polgármester sikkasztott, hamis számlákat állított ki, és eltitkolta az építési terveket kritizáló szakvéleményeket. "Ha Balenciaga úgy végezte volna a munkáját, mint a ruháit bemutatni hivatott múzeum gazdái, akkor örök életére nevesincs falusi szabó maradt volna" - írta az El País.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását