2024. május 4. - Mónika, Flórián

Forró csókok a jégen

Magyarországon a korcsolyázás nemcsak sport, de a társadalmi érintkezés egyik fontos formája. Ennek már közel százötven éves hagyományai vannak. A fiatalok számára ma is a tél egyik legnépszerűbb tevékenysége a jégpályán való ismerkedés, a szórakozással e
2008. december 29. hétfő 12:57 - Pénzes Dávid
A Városligeti Műjégpálya

Az ország első jégpályáját 1870. január 29-én Rudolf koronaherceg jelenlétében nyitották meg a Városligeti-tó partján. Ettől kezdve hatalmas lendülettel indult be Magyarországon a korcsolyázás. A kivételes lelkesedést az indokolta, hogy ekkora összefüggő területű, szabadtéri műjégpályát a mai napig sem építettek sehol a világon. 12.000 négyzetméter várja a jeges sport híveit, tavasztól őszig sport- és kulturális jellegű rendezvényeket kínál a látogatók számára.

A Városligeti műjégpálya árai
Hétfőn 500.- HUF
Hétköznap 700.- HUF
Hétvégén 1000.- HUF
Alkalmi oktatási jegy 500,- HUF
Nyugdíjas bérlet egész szezonra 4.000,- HUF
Hétközi korcsolyázó bérlet 11 alkalomra 7.000,- HUF
Rekesz egész szezonra nyugdíjasoknak 9.000,- HUF
A műjégpálya nemcsak a maga nemében egyedülálló, de kitűnő a megközelíthetősége is. Az amúgy is népszerű Hősök tere mellett, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok közelében, a Városligetben található. Korcsolyázás közben különleges hangulatban lehet részünk, hiszen miközben rójuk a köröket, néhány tíz méterre tőlünk a több mint 100 éves Vajdahunyad vár falai derengenek sejtelmesen. Közben a pálya szélén átívelő hídról mindig számtalan kíváncsiskodó követi siklásunkat.

2006-ban csaknem egymilliárd forintért újították fel a hűtőberendezésnek helyet adó épületet. A második ütem a tómeder és a jégpályafelület teljes rehabilitációját jelenti, és 2009 nyarán indul. A harmadik ütemben helyreállítják a II. világháborúban lebombázott épületszárnyat, az intézmény környezetében lévő árusítóhelyek helyett pedig idegenforgalmi információs központot terveznek. 2010 nyarától ismét lehet majd csónakázni a tavon, télen pedig megújult és alaposan megnövelt jégfelületet vehetnek birtokba a korcsolyázók.



Jégterasz a Westend tetején

A város közepén, a Nyugati térnél álló Westend bevásárlóközpont tetején alakították ki Budapest legfiatalabb műjégpályáját a Jégteraszt. A bevásárlás előtt, vagy után érdemes felmenni ide, hátha kedvet kapunk egy félórás-órás csúszásra. Aki pedig kifejezetten korcsolyázni szeret, akár az egész napját is eltöltheti Budapest legmagasabban fekvő jégpályáján. A Jégterasz nemcsak sportot, de egyéb szórakozást is kínál. Folyamatos programokkal, élő zenével, korcsolya oktatással, kiváló ételekkel-italokkal várja a jégkedvelőket.

Széna téri jégpálya:

A pálya szélessége 15 m, hosszúsága 30 m, palánk és korongfogó háló veszi körül. Télen a pálya fedett jégpályaként üzemel. A jégfelületet óránként (illetve közönségjég idején 2-3 óránként) karbantartják. A pálya melletti büfé található, ahol csomagolt élelmiszerek, üdítő és tea kapható.

A pálya baráti társaságoknak, nagyobb családoknak a legmegfelelőbb. Akik nem szeretnének a tömegben elveszni, hanem inkább ismerősökkel hódolnának a korcsolyázás vagy a jéghoki önfeledt élményének, annak a Széna téri pálya az ideális. A pálya 7 és este 12 óra között bérelhető ki amatőr jégkorongra, családi és céges rendezvényekre vagy egyéb célra. A nem foglalt időszakokban belépőjegy ellenében bárki korcsolyázhat. A belépőjeggyel a következő foglalt időpontig, illetve a zárásig lehet a pályán maradni. Ilyenkor a pályán egyszerre legfeljebb 50-en tartózkodhatnak.

Amatőr jéghokisoknak kapukat biztosítanak és bérelhetnek hokiütőt és korongot. Akinek korcsolyája sincs, az kölcsönözhet 26-tól 47-es méretig. A pálya mellett öltözők és zuhanyzó található. A gyakori bérlések miatt érdemes először telefonon vagy e-mailben tudakozódni mikro szabad a pálya.

Pesterzsébet Jégcsarnok

Budapest külső részén, kellemes környezetben várja a korcsolyázókat a Pesterzsébeti Jégcsarnok. A pálya mellett gumiszőnyeggel ellátott büfé fogadja a látogatókat, akik korcsolyában is betérhetnek egy forró teára. Az emeleten étterem-söröző működik. Kölcsönzési lehetőség, élező illetve márkás sportbolt szolgálja ki a felszereléssel még nem rendelkezők igényeit.

A csarnok 06.00 órától 24.00 óráig, illetve az aktuális programok szerint akár tovább is nyitva tart. A belépő vagy a bérlet megszakítás nélkül kiírt időre szól. Ez két órától akár tíz óra hosszúságú is lehet. 2-4 óránként 10 perc jégfelújítási szünet van, ezt követően vissza lehet menni a jégre.

Szerelem

A szerelmesek, avagy szerelemre vágyók ezeket e helyeket különösen kedvelik. A jég hűvösében elcsattant már számtalan „első csók”. Az ünnepek – és a szünidő – alatt ezek száma nyilvánvalóan megnövekszik. Csak találjuk meg azt az ajkat mely, a mienkhez a legjobban illik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását