2024. május 4. - Mónika, Flórián

A nemzeti liberalizmus hiánya

Az emberi kapcsolatok, így egy társadalom elleni legerősebb mérgek a tabuk. Tabunak olyan tiltott szavakat, gondolatokat nevezünk, amelyek legálisan és/vagy legitim módon nem közölhetőek. Az, hogy vajon szükséges-e tabu egy társadalomban, a válasz az, hog
2008. december 29. hétfő 19:12 - Kőrösi Viktor Dávid
Természetes reakció az, hogy ha egy kérdés egy társadalom létét veszélyezteti, akkor arról nem lehet beszélni, azaz nem lehet propagálni.

A gondolatok túlzott cenzúrája egyrészt hazugságokat, másrészt agressziót szül. Teszi ezt azoknál, akikben el vannak fojtva a gondolatok, s teheti ezt azoknál, akik tűzzel-vassal próbálják kiirtani a hivatalos verziótól eltérő gondolkodásmódot. Előbb okaként az általános frusztrációt nevezhetjük meg, utóbbira példaként csak nézzük végig a magyar történelem népirtó, gázosító, körömletépő, embereket eltüntető rezsimjeit 1944-től 1989-ig. Vagy olvassunk Orwellt, például az 1984-et.

Inkvizíció

Nem titok, de mégis tabu: Magyarországon egyre szélesedik azok köre, amelyeket indexen tartanak a hivatalos véleményformálók. Felesleges belemenni a bővebb elemzésekbe az árpád sávos zászlótól kezdve Trianonon keresztül a holokauszttal, s most legújabban a cigánybűnözéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekig (hogy csak a nagyobb érzelmi viharokat kavaró kérdéseket említsük), a lényeg ezúttal a mechanizmus.

Nagy baj az, ha bizonyos dolgokon nem lehet elgondolkodni, ez ugyanis az orwelli gondolatrendőrség előszobája. A politikai pártok szerepe a tabuk kérdéskörében is történelmi. Nem lehet történészt három év börtönre ítélni renitens könyv kiadása miatt. Ez már inkvizíció. A kollektív bűnösség (az árpádsávosok „nácik”, a zsidók „nemzetárulók”) második világháborús érvrendszer, most pedig még egy darabig 2008-at írunk, utána már 2009-et, azaz 6 évtizede letűnt korokat idézünk meg, ha általánosítunk és nem gondolkodunk differenciáltan.

Tabudöntés

A tabukat pedig le kell dönteni. Azzal, hogy józanul számot vetünk a magyarság trianoni tragédiájával, vagy éppen a holokauszttal, még nem fognak pogromok kitörni. Csupán lehetőséget adnánk arra, hogy kieresszék a fáradt gőzt azok a társadalmi csoportok, amelyek kilenc évtized feszültséget hordozzák magunkban, apáról fiúra örökölve. Meg tudjuk magyarázni annak a zsidónak, hogy nem kell félni a Magyar Gárdától, akit a Gárda az olyan alakulatokra emlékeztet, amelyek hajdanán elvitték a nagyszüleit? Meg tudjuk magyarázni az antiszemitizmus feleslegességét annak a gazdának, akinek a nagyszüleit, szüleit a Rákosi-Gerő-Péter Gábor-Farkas Mihály fémjelezte korszakban lőtték az emésztőgödörbe? A választ most nem lehet megadni, de két dolog biztos: egyik, hogy törekedni kell rá, másik, hogy évtizedekről beszélünk, amíg a társadalom megszabadulhat a feszültségeinek nagy részétől. Nincs helye a várakozásnak, félő, hogy nincs sok idő a robbanásig.

Nemzeti szabadelvűség

A tabudöntésnek pedig egy gátja van ma Magyarországon: a nemzeti érzelmű liberalizmus teljes hiánya. A nemzet előrehaladását célul kitűzve tisztáznunk kell vitás kérdéseket, nem elvitatva egy-egy gondolat igazságát, de nem is hazugozva azt, akiről objektíven kiderül, hogy rosszat gondol. A nemzeti gondolat és a szabadelvűség kiválóan megfér egymás mellett, nem egymást kizáró tényezők.

Újra kell értelmezni fogalmakat, ami sok idő. Az újraértelmezésnek azonban teljesnek kell lennie, és konszenzuson kell alapulnia, viszont egy-egy fogalmi definíciót adott esetben újra kell tudni fogalmazni, amire pedig a társadalomnak késznek kell lennie. Mindennek a kultúra, a zsidó-keresztény hagyományok legmesszemenőbbekig történő tiszteletben tartásával kell történnie.

Ennek be nem tartására elrettentő példa, hogy 150 oldalra vágva adjuk ki az Egri csillagokat. Ez nem más, mint merénylet a magyar kultúra ellen (a társadalom és a politikai elit állapotáról sokat elárul, hogy ez mindenfajta következmény nélkül megtörténhetett).

Liberalizmus jelenleg nincs Magyarországon, de már nagyon kellene.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását