2024. május 5. - Györgyi

A kormány csak a túlélésre játszott?

"Túlélés bármi áron" - Navracsics Tibor szerint ez jellemezte a 2008-as kormányzati politikát, a frakcióvezető a Fidesz szempontjából viszont sikeresnek értékelte az évet hétfői sajtótájékoztatóján.
2008. december 29. hétfő 12:20 - Hírextra
Sólyom László az Alkotmánybíróságnak írt levelében emlékeztetett: a hatályos médiatörvény értelmében a műsorszolgáltatási jogosultság nyílt pályázaton szerezhető meg, rádiók esetében hét, televíziók esetében tíz évre. Ennek az időnek a lejártakor újból pályázatot kell kiírni, de ha a műsorszolgáltató bejelenti erre vonatkozó igényét, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egy ízben pályázat nélkül is megújíthatja a műsorszolgáltatási szerződést legfeljebb öt évre. Ennek lejártakor viszont mindenképp pályázatot kell kiírni.

Az Országgyűlés által december 8-án elfogadott törvény lehetőséget adna arra, hogy az ORTT egymást követő több esetben is megújítsa a műsorszolgáltatási szerződést. Erre a digitális átállásig lenne lehetőség, ami televíziók esetében 2012-t, rádiók esetében a tervek szerint 2014-et jelenti.

Sólyom László álláspontja szerint ez a módosítás sérti az alkotmánynak a sajtószabadságot biztosító bekezdését. A digitális átállásig ugyanis meghatározó jelentőségű az elektronikus médiapiacon, hogy a frekvenciák korlátozottan állnak rendelkezésre. A jelenlegi pályázati rendszernek garanciális jelentősége van abban, hogy a frekvenciaszűkösség ellenére érvényesülhessen a kiegyensúlyozottság követelménye, hiszen ennek révén lehetőség van új szolgáltatók megjelenésére.

Az államfő szerint a december 8-án elfogadott törvény viszont háttérbe szorítja a pályáztatás követelményét a pályázat nélkül történő szerződésmegújítással szemben. Ez pedig ellentétes az Alkotmánybíróságnak a sajtószabadsággal és az információszabadsággal kapcsolatban kezdettől fennálló gyakorlatával. Ráadásul a törvény ezáltal a jelenlegi műsorszolgáltatókat aránytalan előnyhöz juttatja a pályázni kívánó új társaságokkal szemben, ami sérti az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét.

A köztársasági elnök az indítványában arra is felhívta a figyelmet: az Alkotmánybíróság egy 2007-es határozatában megállapította, hogy a műsorszolgáltatási pályázati eljárás szabályaiban súlyos alkotmányossági hiányosságok vannak. A pályázat során alkalmazandó értékelési szempontok törvényben nem szabályozottak, a döntéshozatali eljárás a pályázók és a nyilvánosság számára nem követhető és áttekinthető. Ezt a hiányosságot az Alkotmánybíróság határozata alapján 2007. december 31-ig kellett volna az Országgyűlésnek pótolnia, de ez nem történt meg és az államfő szerint a most elfogadott törvény még a jelenleg fennálló garanciákat is háttérbe szorítja. Sólyom László szerint ez elfogadhatatlan.

Az államfő kitért rá, hogy most elfogadott törvény módosította az ORTT döntéshozatali szabályait is oly módon, hogy az ORTT tagjait az őket jelölő országgyűlési képviselőcsoportok parlamenten belüli mindenkori arányának megfelelő szavazati mérték illeti meg a szolgáltatási szerződés megújításáról szóló döntés során. A köztársasági elnök szerint ez a megoldás kétséget ébreszthet az ORTT-nek a pártoktól független működését illetően, holott a médiatörvény kifejezetten előírja, hogy az ORTT és tagjai csak a törvénynek vannak alárendelve, és tevékenységük körében nem utasíthatók.

A parlament 10 ellenszavazattal, 2 tartózkodás mellett, 363 igen szavazattal fogadta el december 8-án a törvénymódosítást. A javaslatot az MDF nem szavazta meg. A módosítás lényege, hogy a műsorszolgáltatók jogosultságuk lejártakor egy ízben pályázat nélkül is megújíthassák azt, amennyiben nem szegték meg súlyosan a műsorszolgáltatási szerződést. A meghosszabbításra csak akkor kerülhet sor, ha a műsorszolgáltató szerződéses kötelezettséget vállal arra, hogy közreműködik a digitális átállásban.

A törvénymódosítás elfogadását az ORTT elnöke a parlament "példás négypárti egyetértésben hozott rossz döntésének" nevezte. Majtényi László szerint figyelemre méltó, hogy "a közvélemény teljes közönye" mellett hozták meg a két országos kereskedelmi rádió - a Danubius és a Sláger - frekvenciaengedély-hosszabbítását szabályozó döntést, amely szerinte igen súlyos, a gazdasági és a közjogi alkotmányosságot is érintő kérdéseket vet fel.

Az Országgyűlés elnöke a törvényt december 11-én küldte át az államfő hivatalába kihirdetésre. Az alkotmány értelmében, ha a köztársasági elnök a kihirdetésre nem sürgősséggel megküldött törvény valamelyik rendelkezését alkotmányellenesnek tartja, akkor azt 15 napon belül véleményezésre megküldi az Alkotmánybíróságnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását