2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A házi kedvencek kiválasztása

Az év végi ünnepek alatt sok hobbiállat lelt új otthonra. Sajnos, nem mindegyikük egészségesen, vagy az új gazda, vagy az eladó hibájából. Mielőtt kiszemelnénk és megvásárolnánk a leendő kedvencet az állatkereskedésben, majd amikor elhelyezzük őt otthonun
2008. december 29. hétfő 22:43 - Hírextra
Egy új kis házi kedvenc megvásárlása nem úgy megy, mintha tévét vagy cipőt szeretnénk venni. Ha betévedünk egy állatkereskedésbe, nézzünk körül, mennyire tiszták, gondozottak a ketrecek, az akváriumok, és a terráriumok, amiben az állatokat tartják. Ez sok mindent elárul a kereskedőről: ha ugyanis az üzlet koszos, piszkos, az akváriumban nem látjuk a halakat az algától, a hörcsögök terráriuma bűzlik az időben és rendszeresen ki nem takarított fűrészporos alomtól, akkor ott súlyos gondok vannak, s ilyen helyről nem ajánlatos vásárolni.

Gyakran előforduló másik hiba, hogy az ünnepek közeledtével - a vásárlóforgalom megnövekedésével számolva - az állatokat összezsúfolják a boltban, azaz jóval több egyedet tartanak egy akváriumban, kalitkában, vagy terráriumban, mint amennyit büntetlenül lehetne. Ennek aztán halaknál az oxigénhiány miatt tömeges fulladás, a hörcsögöknél, egereknél kannibalizmus, vagy verekedés lesz a következménye, arról nem is beszélve, hogy zsúfolt tartásnál a betegségek megjelenésének is sokkal nagyobb az esélye.

Ha megtetszett valamelyik kis állat, amit szeretnénk hazavinni, ne essünk abba a hibába, hogy - mivel még sok más helyre is mennénk - időhiány miatt csak rámutatunk a szerencsétlen állatra, "ezt kérem!" - felkiáltással. Szánjunk időt arra, hogy megnézzük az állat viselkedését: ha elég mozgékony, a színei élénkek, nincs letöredezve az úszója, a farktolla, nincs kihullva a szőre, nem borzolja, nem fújja fel magát, nem különül el a társaitól, nem kopasztották, sebezték meg őt a többiek, és nem kucorog valamelyik szegletben magányosan, akkor ez azt jelenti, hogy egészséges, vagy legalábbis annak tűnik.

Hogy mindezek ellenére miért nem lehet teljes bizonyossággal ezt kijelenteni? Nagyon egyszerű: azért, mert állatainkban lappanghatnak olyan (baktériumos, vagy vírusos) betegségek, amelyeknek a kereskedésben - még - nincsenek tünetei. A hazavitelt követően viszont pár napon belül a stressz hatására, amit az új környezet, az új ennivaló, és a szállítás okozott, bizony hamar kijöhetnek a betegség tünetei, és néha még akkor sem lehet azt orvosolni, ha azonnal állatorvoshoz visszük kedvencünket.

Még mit tehetünk az állatkereskedésben, a kellemetlen gondok elkerülése érdekében? Ha kiválasztottuk kedvencünket, kérjük az eladó segítségét. A halakat hosszúkás nylonzacskóba teszik, a vízoszlop fölé pedig egy tartályból oxigént juttatnak, hogy a halak bírják az utazást. A zacskót fejjel lefelé fordítják, hogy a 2 csücsökbe a halak ne tudjanak beszorulni, majd több réteg újságpapírba göngyölik, és így teszik be egy műanyag szatyorba.

A madarakat papírdobozba teszik, ami nem túl kicsi, de nem is túl nagy, hogy ne tudja összeverni magát, míg hazaérünk. Az oldalán pár lyukat fúrnak, hogy kapjon levegőt. A hüllőket és a kisrágcsálókat is így szállíthatjuk. Különösen a hörcsögökre vigyázzunk, mert éles foguk segítségével könnyen kirághatják magukat a dobozból, és kereket oldhatnak, ezért nekik vegyünk műanyag kis állatszállítót. A fizetést követően ne felejtsük el elhozni, vagy ha nem adnak, akkor elkérni a blokkot, vagy a számlát, mert e nélkül nem tudunk reklamálni, ha később valami gond lesz.

Sok kereskedésben kiírják, hogy nem veszik vissza az állatokat, mert az állatokra nincs szavatossági idő. Ez jogszerűtlen, tehát nem igaz! Persze ha hazafelé nem sietünk, mert még elpazarlunk pár órát a vásárlásra, és ezalatt megfázik és később elpusztul, vagy egyszerűen megfullad az újonnan hazavitt kis állat, az a mi hibánk, és ezért tényleg nem lehet felelősnek kinevezni az eladót. Ha viszont olyan betegsége volt az állatnak, amelynél a betegség kialakulásának kezdete visszavezethető az eladás előtti állapotra, az már szavatossági ügy, a kár pedig az eladót terhelheti!

Ennek megállapítására az egyetemen igazságügyi boncolást lehet kérni. Ha a boncolás egyértelműen kimutatja a visszavezethetőséget, akkor a kiadott boncolási jegyzőkönyvvel, és a számlával vissza lehet menni az eladóhoz, aki vagy másik állatot ad, vagy köteles visszafizetni az állat árát.

Otthon - pláne ha más állatunk is van - az új kedvencet tegyük karanténba, vagyis tartsuk külön a többi állattól 1-2 hétig, nehogy megfertőzze őket, vagy fordítva. Hagyjuk nyugodtan, békében a kis állatot, minél kevesebbet háborgassuk, és a gyerekkel is értessük meg, hogy ez a kis jószág nem játék, ezért ha egész nap nyúzni fogják, akkor abból baj lehet. Ha mindezeket az instrukciókat betartjuk, nem lesz baj, ha mégis, forduljunk állatorvosunkhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását