2024. április 18. - Andrea, Ilma

Meddig dagad a ferencvárosi kopogtatócédula-botrány?

Mindhárom kizárás elleni fellebbezést elutasította a Fővárosi Választási Bizottság a ferencvárosi időközi országgyűlési választás ügyében szombaton: a döntés értelmében nem indulhat a Magyar Demokrata Fórum, a Magyar Szociális Zöld Párt és a Magyar Igazsá
2008. december 27. szombat 15:47 - Hírextra
A Fidesz-KDNP jelöltje a bizottság döntése nyomán azt hangsúlyozta, hogy minden politikai erőnek fel kellene végre hagynia a törvénytelen eszközökkel.

A Fővárosi Választási Bizottság határozata szerint a törvény alapján egyértelmű, hogy csak hivatalos ajánlócédulákkal lehet képviselőjelöltet ajánlani. Az eljárás pedig éppen amiatt indult, mert három párt bizonyíthatóan fénymásolt ajánlócédulákat használt a jelöléshez.

A Fővárosi Választási Bizottság elnöke a testület ülése után a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy új bizonyítékokat a fellebbezők az első fokú eljáráshoz képest nem terjesztettek be. Egyik beterjesztő sem hivatkozott olyan új momentumra, amely megingathatta volna az első fokon eljáró helyi választási bizottság döntését.

Fogarasi József elmondta: végignézték az ajánlócédulákat, és ez alapján hagyták jóvá az első fokú határozatot. A Fővárosi Választási Bizottság elnöke megjegyezte: információik szerint hivatalos nyomozás is folyik az ügyben.

A testület szombati ülésén a fellebbezők nem jelentek meg.

Bácskai János, a Fidesz-KDNP jelöltje az MTI-nek úgy fogalmazott: "A választási bizottság mai döntése abba az irányba mutat, hogy az ilyenekkel egyszer és mindenkorra fel kellene hagyni. A törvény ad rá lehetőséget, hogy szabályos módon hozzájussunk a polgárok ajánlócéduláihoz".

Bácskai János - a Magyar Nemzet szombati cikkére célozva, mely szerint a ferencvárosi választáson a helyi SZDSZ fizetett az aktivistáknak az ajánlócédulákért - hozzátette: "sajnos egy újabb parlamenti párt is gyanúba keveredett, hogy nem feltétlenül a törvényes módját választotta az ajánlócédula-gyűjtésnek. (...) Ha úgy gondolják bizonyos pártok, akár azért, hogy a politikai palettán maradjanak, vagy akárcsak a régi megszokott reflexek, trükkök százai, hazugságok folytán, hogy erre nekik szükségük van, akkor ez mindenképpen elkeserítő és elszomorító".
A Fővárosi Választási Bizottság szombati határozata megfellebbezhető, erre három naptári nap áll rendelkezésre, ezután a végleges döntést a Fővárosi Bíróság mondja ki.

A helyi választási bizottság Jobbik által delegált tagja egy hete hívta fel a sajtó figyelmét arra, hogy az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része álláspontja szerint fénymásolt hamisítvány. Az Állami Nyomda szakértői azt állapították meg, hogy a három párt által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka hamis.

Ezután a választókerületi bizottság feljelentést tett az ügyészségen, és első fokon kizárta az indulók közül az MDF, az MSZZP és a MIÉP jelöltjét. Ez ellen nyújtottak be fellebbezést az érintettek, ezeket azonban szombati ülésén meghozott határozatával elutasított Fővárosi Választási Bizottság.
Ferencvárosban azért kell időközi választást tartani, mert Gegesy Ferenc polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választáson a 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben szerzett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását