2024. május 16. - Mózes, Botond

Megszívta Tomcat és az MDF

Nem indulhat a január 11-i időközi képviselőválasztáson Tomcat és az MDF képviselője Dézsi Mihály. A választási bizottság hétfői ülésén kiderült, jó néhány párt hamis ajánlócédulákkal próbálta megszerezni a választási indulás jogát. Mindent a hatalomért.
2008. december 22. hétfő 12:29 - Pénzes Dávid
Ölre mennek a hatalomért Ferencvárosban. Mióta Gegessy Ferenc SZDSZ-es képviselő lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról (és egyben kilépett a liberális pártból), a IX. kerületben megindult a politikai harc. Mivel a jelenlegi parlamenti felállás kényesen kiszámított egyensúlyra épül, egyetlen képviselői szék is sokat ér. Emlékezzünk csak Lengyel Zoltánra, a Fideszből kilépett meztelenkedő honatyára, aki most már az MDF sorait erősíti, közben pedig az MSZP-vel szavaz.

Egy kisebbségi kormány csak akkor lehet sikeres, ha képes átpréselni akaratát a törvényhozáson. A mai politikai kultúrára pedig mi sem jellemzőbb, minthogy minden párt hatalmas (pénzügyi és pozícióbeli) ajánlatokkal bombázza a független képviselőket egy-egy szavazatért. De nyilvánvalóan megkeresnek ingadozó párttagokat is. Ezek fényében a ferencvárosi időközi választásnak különös jelentősége van.

És ezzel minden párt tisztában is van. Az első botrányszagú esemény, hogy a jól ismert blogger, Tomcat (becsületesebb nevén Polgár Tamás) is jelöltként indul a választáson. Önmagában ez még nem lenne probléma, hiszen mindenkinek joga van jelöltetni magát. Ám ismerve Tomcat eddigi közéleti tevékenységét a botrány-kifejezés talán jobban fedi az ő indulását. Igaz, a már említett politikai kultúránkba érdekes színt vinne Polgár Tamás képviselő úr leendő parlamenti tevékenysége.

Kibukott az MDF

A másik – valóban súlyos – botrány, a napokban került felszínre. Mára bebizonyosodott több mint 2.200 hamis, nem az Állami Nyomdában készült ajánlószelvényt találtak az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) által leadott szelvények között. (Ez a párt állította jelöltjének Tomcat-et.)

Az MSZZP jelöltjére leadott ajánlószelvények között 1.152, az MDF esetében 669, míg a MIÉP-nél 415 olyat találtak, amelyek az Állami Nyomda által kiadott vélemény szerint nem a feladattal megbízott hivatalos nyomdában készültek.

Ennek eredményeként sem az MDF sem a MIÉP, sem Tomcat nem vehet részt a január 11-én lebonyolításra kerülő választáson.

Jobbik henger

Az ügyre a kerületi választási bizottság jobbikos delegáltja hívta fel a figyelmet. Novák Előd még szombaton fordult a sajtóhoz azzal, hogy az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része fénymásolt hamisítvány, és emiatt javasolja a választási bizottságnak feljelentés megtételét, illetve az MDF-jelölt nyilvántartásba vételének megtagadását.

Novák Előd állítása szerint valamennyi MDF-es jelölést megvizsgálta, és megállapította, hogy azok kétharmada hamisítvány. Az ügy már korábban is furcsán alakult, mert Dézsi Mihály az MDF jelöltje (nyugalmazott rendőrezredes, volt szóvivő) már előzőleg is adott le érvénytelen ajánlószelvényt. Tudni kell, hogy a jelöléshez 750-et kell összegyűjteni. (Dézsi 827-et leadott, de ebből 145 hamis volt)

Mindenáron

Az MDF alelnök közleménye
Az MDF korábbi szavazói, akárcsak mi, az MDF tagjai elfogadhatatlannak tartjuk Dávid Ibolya a Nemzeti Csúcson tett felelőtlen nyilatkozatát, a Fővárosi Közgyűlés MDF-frakciójának és az Országgyűlés MDF-frakciójának kormányoldalt támogató voksolásait, az adótörvény kisebbségi kormányt hatalomban tartó megszavazását, Lengyel Zoltán kormánypárti képviselő MDF-es frakciótagságát, és természetesen majd minden korábbi támogatónkban visszatetszést szültek azok a kétes módszerek, amelyekkel Dávid Ibolya megőrizte elnöki székét. Ezt egy helyi ismertség nélküli jelölttel pótolni nem lehetett.
Hogy az MDF-nek is indulhasson jelöltje, sebtében pótolni kellett a hiányzó szelvényeket. Ezt Dézsi négy órával a határidő lejárta előtt meg is tette. Ám az ekkor leadott 188 szelvényről megint kiderült, hogy csupán 11 az eredeti. (Novák Előd közleménye szerint volt olyan ajánlás, amelyen már elhunyt személy neve szerepelt.)

Hogy jól jöjjön ki a botrányból, válaszul az MDF is a rendőrséghez fordult és ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. Ezt Herényi Károly frakcióvezető jelentette be.

Az MDF politikai túlélőharcát, melyben úgy tűnik semmi sem drága és még a törvény sem szab neki határt, jól mutatja az MDF Budapesti alelnökének megszólalása. Huber Szebasztián közleményében azt írta az ügyről, ez „újabb jele annak, hogy milyen mély erkölcsi és politikai válságba sodorta a pártot a jelenlegi vezetés”.

Közleményében azt állítja Herényi Károly személyes találkozójukon jelezte: Szilassy Gábor Cézár az MDF helyi elnökének jelöléséről szó sem lehet, hiszen ő közismerten „almássysta”. Herényi Károly a találkozó után munkatársát, Székely-Gyökössy Szabolcs frakcióigazgatót bízta meg a kampányfőnöki teendők ellátásával, a helyi és budapesti szervezetet teljesen kihagyták a kampányból.

Még egy rúgás a haldoklóba

A botrányt kirobbantó Jobbik persze nyeregben érezheti magát, hiszen súlyos törvénytelenségre hívta fel a figyelmet. Ezt most próbálja is megnyergelni. Hétfői közleményükben már egyenesen az MDF feloszlatását fogja kezdeményezni. Mint írják: „a Magyar Gárda Egyesületet ennél jóval kevesebbért is megszüntették első fokon.”

Az értékes parlamenti székért dúló harc tehát jócskán túl ment a törvényesség határán. A tét persze óriási, ez megér egy kis hamisítást. Ám elég pofátlan dolog, hogy pont azok tiporják sárba a törvényeket, akik azért szeretnének beülni a képviselői székbe, hogy törvényeket hozzanak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását