2024. május 12. - Pongrác

Kiírható a népszavazás

Kiírható a budapesti népszavazás a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok további privatizálásának megakadályozására - nyilatkozta a népszavazást kezdeményező párt elnöke az MTI-nek.
2008. december 5. péntek 19:31 - Hírextra
Zsinka László, a nyáron bejegyzett Társadalmi Igazságosság Pártja elnöke elmondta, hogy pénteken megkapták a Fővárosi Választási Iroda vezetőjének a határozatát arról, hogy hitelesítette az aláírásgyűjtő ívük mintapéldányát, az azon szereplő egyetlen kérdéssel. Legalább 140 ezer aláírást kell szerezniük a népszavazás kiírásához.

A politikus közölte: a hitelesített népszavazási kérdés arról szól, hogy a választók egyetértenek-e azzal, hogy a fővárosi önkormányzat legfontosabb gazdasági társaságaiban ne csökkenjen az önkormányzat tulajdonrésze. A népszavazásra feltett kérdés nevesíti a Főgáz, a BKV, Fővárosi Vízművek, a Fővárosi Csatornázási Művek, a Főtáv, a Főkert, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei, a fővárosi Közterület-fenntartó, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.-k mellett szerepel a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. és a Budapest Dísz- és Közvilágítási Kft. is.

Zsinka László hangsúlyozta, hogy ezek a stratégiai közszolgáltató cégek, amelyek tulajdonlása Budapest jövője szempontjából sorsdöntő kérdés. A politikus, aki korábban, még a MIÉP színeiben főpolgármester-jelölt is volt, elmondta azt is, hogy a jogszabályok alapján akár már áprilisban-májusban is megtarthatják ezt a népszavazást, amellyel reményeik szerint megakadályozhatják már a Főgáz Zrt. eladási folyamatát is.

A Fővárosi Választási Irodától az MTI úgy értesült, hogy Budapest választópolgárainak száma jelenleg több mint 1,4 millió, s a hatályos szabályozás szerint a választók 10 százalékának kell aláírnia az íveket ahhoz, hogy kiírják a budapesti szintű népszavazást.

Az MTI értesült arról is, hogy a választási iroda vezetője korábban elutasította a pártnak novemberben benyújtott nyolc kérdést tartalmazó privatizációellenes népszavazási kezdeményezését. Ezek közt szerepelt az is, hogy a fővárosi önkormányzat szerezze vissza a már privatizált cégek teljes tulajdonrészét.

A választási iroda vezetőjének álláspontja szerint, amit Zsinka László is elfogadott, az érvényes privatizációs szerződések miatt nem lehet népszavazást kiírni ez ügyben. Budapesten egyébként még az önkormányzati rendszer létrejötte, 1990 óta nem tartottak fővárosi szintű népszavazást.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását