2024. május 13. - Szervác, Imola

Gyurcsány: "Erre nem számítok"

Gyurcsány Ferenc nem számít arra, hogy a magyarok az utcára vonulnának kormánya reformintézkedései ellen tiltakozva - ezt maga a magyar miniszterelnök mondta abban az interjúban, amelyet a Hospodárské Noviny című tekintélyes cseh politikai és gazdasági na
2007. március 9. péntek 11:13 - Hírextra
"Őszintén szólva, erre nem számítok" - jelentette ki Gyurcsány az interjúban, amelynek hosszabb változata a lap internetes honlapján olvasható. "Bízom abban, hogy a magyarok mindig nagyon nyugodtak voltak. Az ősszel is. Csak néhány militáns csoport provokált zavargásokat. Úgy vélem, hogy az emberek többsége ezt nem támogatja. Nem látja értelmét, ezért semmit sem lehet venni" - pontosította a jövő heti március 15-vel kapcsolatos véleményét Gyurcsány.

A cseh gazdasági és pénzügyi körökhöz közel álló lap megjegyezte: az őszi magyarországi tiltakozásokat Gyurcsány őszödi beszéde váltotta ki, amelyben beismerte, hogy hazudott. Gyurcsány a mostani interjúban megismételte: hiba volt, hogy ez a beszéd nem nyilvános fórumon hangzott el.

Az újság, amely Gyurcsányt elsősorban a magyar egészségügyi, tanügyi és államháztartási reformról faggatta, úgy véli, hogy a magyar reformok "radikálisabbak, mint a cseh reformok". Meglepőnek minősítette, hogy például a vizitdíjak vagy a tandíj bevezetését egy baloldali szocialista kormány kezdeményezte, holott Európában ettől gyakran még a jobboldali politikusok is félnek.

"A baloldal és a jobboldal között nem az a különbség, hogy a baloldal tagadná a valós problémákat" - jegyezte meg válaszul Gyurcsány. Szerinte az egészségügyi reform lényegét nem a vizitdíjak képezik. "A lényeg az, hogy mindenkinek, aki egészségbiztosítást fizet, esélye legyen az egyforma ellátásra" - szögezte le a miniszterelnök.

Arra a felvetésre reagálva, hogy Csehországban a kormányoldal és az ellenzék az összes alapvető szerkezeti reformmal kapcsolatban folyamatosan egyeztet, mert ezeket nagyon érzékeny kérdésnek tekinti, Gyurcsány elmondta: többször is megpróbált párbeszédet kezdeményezni Orbán Viktorral, az ellenzék vezetőjével, de mindig elutasításra talált. A miniszterelnök szerint az ellenzéknek nincs programja Magyarország gondjainak megoldására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását