2024. május 16. - Mózes, Botond

Egy az Isten

Mindnyájan Isten gyermekei vagyunk, zsidók és kerestények egyaránt - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke Budapesten vasárnap, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) és a Chabad Lubavics Alapítvány közös hanuka napi rendezvényén.
2008. december 21. vasárnap 20:40 - Hírextra
Sokan vannak, akik falakat akarnak felhúzni az emberek közé, de ez ellen tenni kell - hangsúlyozta.
A rendezvényen felolvasták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelét, amelyben az áll: Magyarország demokratikus jogállam, és a kormányfő büszke arra, hogy a magyarországi zsidóság szabadon gyakorolhatja vallását. A miniszterelnök levelében kiemelte: a különbözőség és a sokszínűség értéket képvisel. Az írásban Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy hisz az összetartozás erejében.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija kitért arra, hogy több mint kétezer éve ünnepli a zsidóság a hanukát, a szabadság és a fény ünnepét. Ekkor arra emlékeznek, hogy a Makkabeusok zsidó serege legyőzte a szír-görög elnyomókat, és visszafoglalta a jeruzsálemi Szentélyt. Ekkor csoda történt, ugyanis az egy napra elegendő olaj nyolc napon keresztül égett. A csoda az égből jött, de ahhoz, hogy ez megtörténjék, az embereknek is tenniük kellett valamit - tette hozzá.

A vezető rabbi említést tett arról, hogy beindítottak egy kampányt, amelynek címe: Jót tenni jól, amelynek célja a világban megjelent szellemi sötétség legyőzése.

Lomnici Zoltán és Oberlander Báruch rabbi fellobbantotta a hanuka első napjának lángját egy zsidó vallási ének kíséretében. A beszédek végén elhangzott, hogy az EMIH december 25-én zsinagógájában ifjúsági rendezvényt tart, 27-én pedig a műjégpályán megrendezik a hanukorcsolyát. Az ünnepség végén a hívek, nők és férfiak két külön kört alkotva táncoltak.

A nyolcnapos hanuka az egyik legnagyobb zsidó ünnep, amelyen a hívők a jeruzsálemi Templomnak a szír-görög dúlás utáni, az i.e. 165. évben történt újbóli felszentelésére emlékeznek. A hanuka örömünnep, a szabadság - a vallási és a fizikai szabadság -, valamint a fény ünnepe. Az ünnep a zsidó naptár szerint kiszlév hó 25-től tévét hó 2-ig tart.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását