2024. április 28. - Valéria

Nem lesz luxusadó

Százötvenmillió forint adóbevételtől esik el a fővárosi önkormányzat amiatt, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki és eltörölte a luxusadót - mondta az InfoRádiónak az önkormányzat adó ügyosztályának vezetője. Deli Lajos hozzátette: a kie
2008. december 20. szombat 07:38 - Hírextra
Nyilvánvalóan tiszteletben kell tartani az Alkotmánybíróság 155-ös határozatát, ami hatályon kívül helyezte a luxusadót. Csütörtökön a fővárosi közgyűlés is hatályon kívül helyezet a vonatkozó rendeleteit - mondta az InfoRádiónak Deli Lajos, a fővárosi önkormányzat adóügyi osztályának vezetoje.

A luxusadóról szóló törvény 2006. január elsején lépet hatályba. A fővárosban hatszáz lakosra vonatkozott, és 2008-ban százötvenmillió forint bevételt jelentett - mutatott rá Deli Lajos. Hozzátette: az iparűzési adóból származó bevételek 187 milliárd forintot tesznek ki, így látható, hogy a luxusadó nem meghatározó bevételi forrás.

Kifejtette: az alkotmánybírósági döntés nem visszamenőleges hatályú, a kihirdetés napján, azaz szerdán lépett érvénybe, így a 2008-as luxusadóra vonatkozó kötelezettségek még fennállnak, hiszen ez éves adófajta. 2009. január elsejétől nem kell fizetni luxusadót.

Eddig az érintettek 98 százaléka már befizette adóját, összesen hárommillió forintnyi kintlevősége van az önkormányzatnak - jegyezte meg az osztályvezető.

Másféle adó bevezetésére nincs lehetőség, nem tudják így pótolni a kieső bevételeket, amelyeket azonban valahogy kompenzálni kell. Ez pedig költségmegtakarításokkal és az iparűzési adó csekély növelésével éri majd el a főváros - figyelmeztetett Deli Lajos.
Hanganyag: Kaputa Júlia
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását