2024. április 18. - Andrea, Ilma

Ezer embert telepítettek ki a gátnál

Eddig 938 embert kellett kitelepíteni a közép-kínai Három Szoros-gát három hónapja kezdődött próbaüzeme során.
2008. december 20. szombat 15:50 - Hírextra
A világ harmadik leghosszabb folyóján, a Jangce középső szakaszán található gigantikus védmű és erőmű tározójának vízszintjét a szeptemberi 145 méterről 172,3 méterre kívánják duzzasztani december végéig. A 660 kilométer hosszú tározóban jelenleg 19,3 milliárd köbméter víz található.

Az emelkedő vízszint eddig 26 geológiai "katasztrófát" okozott, beleértve a földcsuszamlásokat és a sárfolyamokat, emberi életekben azonban nem esett kár - közölte Vang Kuo-jao (Wang Guoyao), a Hupej (Hubei) tartományi kormányzat főtitkárhelyettese.

A védmű okozta károkról rendezett vuhani (Wuhan) sajtókonferencián elhangzott, hogy a veszélyeztetett területen lévő házak lakóit biztonságos helyre költöztették, és számukra hamarosan új otthonokat építenek.

A szakértőkből, helyi lakosokból és kormányzati tisztségviselőkből álló csoportok folyamatosan ellenőrzik a tározó partvonalát, a geológiai állapotokról pedig naponta jelentést készítenek. Ennek köszönhetően a tározó körüli területek biztonságosnak mondhatók - hangsúlyozta a védmű mintegy 1000 kilométer hosszú töltését vizsgáló csapat vezetője.

A tározó okozta károk mérséklésével foglalkozó szakértő szerint a domborzat és a talaj minősége miatt már a Szung-dinasztia (420-479) uralkodása alatt is gyakoriak voltak a földcsuszamlások.

A világ legnagyobb vízerőművi létesítményének építése miatt eddig közel 1,4 millió embert szakítottak el otthonától és költöztettek az ország különböző területeire.

A duzzasztó legmagasabb vízszintje 175 méter lesz, a Jangce völgyét rendszeresen pusztító árvizek megakadályozása mellett a vízerőműben termelt villamosenergia Közép-, Kelet-, és Dél-Kínában összesen 15 tartomány ellátását segíti.

A Három Szoros víztározó építését 1993-ban 23,6 milliárd dolláros (4505 milliárd forintos) költségvetéssel kezdték el, a gátat 2006 nyarán helyezték üzembe, jelenleg 26 turbógenerátor évente összesen 84,7 milliárd kilowatt villamosenergiát termel, ami mintegy 40-50 millió tonna kőszén elégetésével egyenlő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását