2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Győr kiáll a megyerendszer mellett

Az MSZP-frakció javaslata ellenére nem vette le a napirendről, hanem tárgyalta és elfogadta a fideszes többségű Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés a megyerendszer szükségességével kapcsolatos állásfoglalást pénteki ülésén, Győrött.
2008. december 19. péntek 13:55 - Hírextra
Az MSZP-frakció - mint mondták - "virtuálisan kivonult" a voksolásról, azaz nem szavazott, de így is többségben voltak az igenek.

A határozatban a Győr megyei közgyűlés "hitet tesz az ezeréves hagyománnyal rendelkező magyar megyerendszer mellett", és tiltakozik minden olyan politikai irányzat ellen, amely a megyerendszer elsorvasztására irányul. A közgyűlés állásfoglalása szerint a magyar megye középszintként megfelel minden olyan feltételnek, amelyet az európai szervezetek a régió meghatározására megfogalmaztak.
"Magyarországon a régió, mint az államberendezkedés középszintje: a megye" - áll a határozatban.

A testület igényli az állami, az önkormányzati, a közigazgatási funkciók, hatáskörök felülvizsgálatát és újrafelosztását, s olyan funkciókat és hatásköröket akar, amelyeket középszinten lehet és kell ellátni.
A közgyűlés úgy gondolja: vissza kell állítani a megyei területfejlesztési tanácsoknak a területfejlesztési források feletti rendelkezési jogát azzal, hogy a megyei önkormányzatok ezeket a szervezeteket felügyelhessék. Egyúttal a kormányzati-politikai túlsúly megszüntetését szorgalmazza a testület a regionális területfejlesztési tanácsokban. Ugyanakkor kezdeményezi, hogy a megyei jogú városok lakossága részt vehessen a megyei képviselők választásában.

A közgyűlési határozatot megküldik többek között az Országgyűlés elnökének, a miniszterelnöknek, a parlamenti frakciók vezetőinek - mondta Szakács Imre (Fidesz), a Győr megyei közgyűlés elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását