2024. április 29. - Péter

Kurtág a kortárs királyai között

A Kurtág 80 című dupla album bekerült a kortárs zenei MIDEM-díjra jelölt három lemez közé - tájékoztatták szerdán azt MTI-t a világ legrangosabb zenei kiállításának és vásárának szervezői.
2008. december 18. csütörtök 06:10 - Hírextra
A dél-franciaországi Cannes-ban 2009. január 17. és 21. között 43. alkalommal rendezik meg a zenei kiadók legnagyobb nemzetközi szakvásárát, a MIDEM-et. Az esemény keretében ötödik alkalommal kerül kiosztásra 15 kategóriában a MIDEM Classical Award (Klasszikus zenei díj). Ez az egyetlen olyan nemzetközi jelentőségű díj, amelyet kizárólag klasszikus zenei albumok kaphatnak. A 2009-es jelölteket 23 ország 127 kiadójának összesen 646 felvétele közül válogatta ki az előzsűri.

Az albumot - amely a budapesti BMC Records gondozásában Kurtág György világhírű magyar zeneszerző 80. születésnapja alkalmából rendezett budapesti és bécsi fesztiválok anyagából válogatott, elsősorban korábban meg nem jelent műveket tartalmaz - a "kortárs zene" kategóriában jelölték a rangos nemzetközi díjra. A másik két jelölt Luigi Nono Prometeo, Tragedia dell,ascolto című albuma és Saariaho Notes on Light, Orion, Mirage című lemeze.

A győztes kiválasztására a MIDEM egy nemzetközi zsűrit kért fel, amelynek tagjai vezető zenei szaklapok, rádiók és egyéb zenei szervezetek munkatársai. A 15 tagú zsűribe meghívást kapott a magyar klasszikus zenei és dzsessz szaklap, a Gramofon igazgató-főszerkesztője, Retkes Attila is.
A díjkiosztásra január 20-án este a Cannes-i Fesztiválpalota nagytermében kerül sor.

Két éve ugyanebben a kategóriában díjaztak már egy Kurtág-lemezt, akkor a magyar zeneszerző Kafka-töredékek című művének felvétele kapta a legjobb kortárs zenei lemeznek járó MIDEM Klasszikus Zenei díjat Cannes-ban, 2006-ban pedig Kurtág Györgyöt 80. születésnapja alkalmából a MIDEM komolyzenei különdíjával tüntették ki. Ez utóbbi díjat a rendezvény több mint negyvenéves történetében eddig csak háromszor, nagyon kiemelt személyiségeknek ítélte oda a rangos zenei találkozó igazgatósága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását