2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kétmilliárdos gyorssegély

Csaknem hatszáz önkormányzat kap decemberben rendkívüli pénzügyi segítséget, összesen mintegy kétmilliárd forintot; a kedvezményezettekhez még az idén eljut az egyedi támogatás, amelyre működőképességük megőrzéséhez, intézményeik fenntartásához van szüksé
2008. december 18. csütörtök 11:03 - Hírextra
A tárca vezetője saját hatáskörben "nyújtott mentőövet" a működési nehézségekkel küzdő helyhatóságoknak. Gyenesei István az idén már negyedszer döntött a segítségre szoruló helyi önkormányzatok egyedi támogatásáról.

A miniszter döntése alapján decemberben 583 önkormányzat részesül összesen 1 milliárd 950 millió forint támogatásban.

Ebben az évben 1364 település - a helyhatóságok 43 százaléka - kapott egyedi működési támogatást. Ezek közül ötszáz település több alkalommal is részesült ilyen juttatásban. A tárca tájékoztatása szerint a tavalyihoz képest 225-tel több önkormányzatnak jutott támogatás, 50 százalékkal nagyobb összegben. A 2008-as központi költségvetésbe e célra betervezett 1,4 milliárd forintos forrás év közben több ütemben, közel a hétszeresére növekedett.

A támogatásokra azok az önkormányzatok pályázhattak, amelyek elsősorban hátrányos adottságaik, bevételeik szűkössége, illetve a felhalmozódott szociális problémák miatt kerültek nehéz helyzetbe. A támogatás célja a hátrányok csökkentése, a közszolgáltatások színvonalának biztosítása.

"Gyenesei István a települések biztonságos működésének fenntartásához való hozzájárulást 2008 egyik legfőbb eredményének tartja, kiemelve azt, hogy az idei, rendkívül magas támogatásra égetően nagy szüksége volt az önkormányzatoknak" - írta közleményében a minisztérium.

Mint hozzátette, a támogatás növekedése arra is figyelmeztet, hogy elodázhatatlanná vált a hazai önkormányzati rendszer teljes szerkezeti átalakítása, különös tekintettel az önkormányzati feladatokra és azok finanszírozására. A miniszter szerint azonban az önkormányzati rendszer sürgető megújítása nem történhet meg széleskörű társadalmi támogatottság és politikai konszenzus nélkül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását