2024. május 12. - Pongrác

Nem találkozik a két vezér

Mégsem lesz Gyurcsány-Orbán találkozó; a miniszterelnök szerdán telefonon hívta konzultációra a Fidesz elnökét, aki az InfoRádiónak adott nyilatkozatában először lehetségesnek tartotta az egyeztetést, azonban délután Szijjártó Péter szóvivő és Deutsch Tam
2008. december 17. szerda 18:25 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc a kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy telefonon hívta fel Orbán Viktort, és konzultációra hívta a Fidesz elnökét. "Azt mondtam Orbán Viktor elnök úrnak, hogy üljünk le és beszéljük meg, mit tudunk közösen tenni az országért" - fogalmazott a kormányfő , aki szerint kabinetfőnökeik keresik az időpontot arra, hogy január első felében mikor üljenek tárgyalóasztalhoz.

A miniszterelnök szerint muszáj meghallani az ország hangját, amely azt mondja: azért vannak vezetőink, hogy állapodjanak meg az ország érdekében, harc helyett összefogásra van szükség.
Orbán Viktor az InfoRádiónak adott nyilatkozatában lehetségesnek tartotta, hogy létrejön az egyeztetés, és azt is mondta, hogy zajlik a találkozó előkészítése. Az újságíró kérdése úgy szólt, hogy találkozik-e, tárgyal-e a miniszterelnökkel, amire Orbán Viktor azt mondta: "természetesen ez lehetséges", majd hozzátette, hogy "előkészítés zajlik".

Arra a kérdésre, hogy feltételei vannak-e a találkozónak, a Fidesz elnöke azt mondta: biztosan vannak, de ezen még nem gondolkodott, mert még csak reggel zajlott a telefonbeszélgetés. "Majd ezt délutánra meg hányjuk-vetjük magunkban" - tette hozzá.

Azt ugyanakkor biztosnak nevezte, hogy sem ő maga, sem a Fidesz nem adja a nevét olyan reformokhoz, amelyek az emberek ellenére jönnek létre.

"Azt a játékot, hogy fogjunk össze, és a megszorításokat közösen nyomjuk le az emberek torkán, nem tudom elfogadni. Egy radikális, jelentős és teljes gazdaságpolitikai fordulatról azonban szívesen tárgyalunk" - mondta a volt miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint nem egyes reformokra van szükség, hanem egy új gazdaságpolitikára, a gazdasági nyomás megszüntetésére és az alkotó energiák felszabadítására, és ennek érdekében mindenkivel szívesen tárgyal.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője ugyanakkor délutáni sajtótájékoztatóján már azt jelentette be, hogy Orbán Viktor nem fogadja el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezését kettejük találkozójára.

Orbán Viktor azzal, hogy nem megy el a találkozóra, világossá szeretné tenni: van más út, lehet másképp kezelni a válságot - mondta az ellenzéki párt szóvivő az MTI kérdésére. Szijjártó Péter szerint nem egy újabb médiaeseményre, hanem az emberek oldalán álló cselekvőképes kormányra van szükség.

Lehet úgy kezelni a válságot, hogy az ne az emberek érdekével ellentétesen történjen, hanem az emberek érdekének megfelelően - mondta.Amikor egy ország válsághelyzetbe kerül két dolog rendkívül fontos: az összefogás és annak célja - vélekedett.

Az ellenzéki párt képviselője azt mondta, hogy a Fidesz részt vesz minden olyan összefogásban, amelyek az emberek érdekét szolgálja, de a párt eddig sem vett részt és ezután sem fog olyan összefogásban részt venni, amely az emberek érdekével ellentétes.

A szóvivő szerint a költségvetés elfogadásával és a brutális megszorító intézkedésekkel a kormány és az MSZP is végleg szembefordult az emberekkel.Szijjártó Péter szerint jogosan adódik az a kérdés, hogyan bízhatnának az emberek olyan politikusokban, akik előidézték és félrekezelték a válságot, és akik hosszú éveken keresztül az emberek szemébe hazudtak.

Deutsch Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke közleményében szintén erről írt, valamint a Fidesz nevében ismételten felszólította a kormányt, hogy ne menjen szembe Európával, és a brutális megszorítások helyett lépjen arra a sikeres útra, amelyen a kontinens kormányai valamint jegybankjai járnak, vagyis növekedési programmal, adó- és kamatcsökkentéssel segítse az embereket és a vállalkozásokat.

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor évek óta nem folytatott egymással megbeszélést. Először 2005 júliusában vitáztak a sajtó nyilvánossága előtt, utoljára pedig a 2006-os választási kampányban, április 5-én, a miniszterelnök-jelöltek televíziós vitáján ütköztették véleményüket szervezett keretek között.

A 2006-os választások óta a két politikus csak két alkalommal volt "vitahelyzetben": idén március 10-én a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló sikeres népszavazás után Orbán Viktor az Országgyűlésben napirend előtt értékelte a referendumot, majd erre a kormány nevében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök válaszolt. A második alkalom az október 18-án tartott nemzeti csúcs volt, amely évek óta az első olyan rendezvény volt, amelyet a miniszterelnök kezdeményezett és Orbán Viktor elfogadta rá a meghívást.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását