2024. május 10. - Ármin, Pálma

Göncz: támogatjuk az RMDSZ-t

Magyarország arra törekszik, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzékbe kerülésével is jók legyenek a magyar-román kapcsolatok - mondta Göncz Kinga külügyminiszter kedden a kormányzati portál fogadóóráján.
2008. december 16. kedd 20:05 - Hírextra
"Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a román kormánnyal akkor is jó kapcsolatban legyünk, ha nem lesznek benne magyar miniszterek, államtitkárok" - hangsúlyozta Göncz Kinga az internetes fogadóórán.

A külügyminiszter kiemelte: Magyarország ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a határon túli magyar közösségek jogainak garanciáját ne csak az őket képviselő pártok kormányzati pozíciója biztosítsa, hanem legyenek jogi és demokratikus intézményi garanciák.

A diplomáciai vezető emlékeztetett arra, hogy a bukaresti parlamentben a következő ciklusban is jelen lesz 22 romániai magyar képviselő és 9 szenátor, akik képviselni fogják a nemzeti kisebbség ügyeit.
Göncz Kinga kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a magyar képviseleti szervezetek "kiszorulni látszanak" a szomszédos országok kormányaiból. "Azt azonban látni kell, hogy a kormányok összetétele a demokratikus játékszabályoknak megfelelően, a parlamenti választások eredményén alapszik" - tette hozzá.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke hétfőn este megerősítette, hogy a szövetség ellenzékben marad. Hozzátette azonban: a magyarok szövetsége ellenzéki formációként támogathatja a parlamentben a kormány bizonyos reformterveit, párbeszédet folytathat a Demokrata-Liberális Párttal (PD-L), mint kormánypárttal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását