2024. április 25. - Márk

Jön a francia lovasiskola

Először mutatkozik be Magyarországon a Francia Nemzeti Lovasiskola, a Cadre Noir de Saumur októberben a Hungexpo Budapesti Vásárközpont új, G-pavilonjában.
2008. július 2. szerda 15:00 - Hírextra
Október 18-án este nyolc órától és 19-én délután két órától láthatja a magyar közönség a saumuri Cadre Noir lovasiskola egyedülálló, mintegy kétórás produkcióját, amelyben 32 ló szerepel. Bemutatkozik még egy kiscsikó is, amelynek magyar vér csörgedezik az ereiben. A műsorban látható majd akadémikus lovaglás, földfeletti járásmód és iskolaugrások. Mindezek lényegéről pontos információt kap a közönség az előadás során - mondta Jean-Michel Faure ezredes, a Cadre Noire vezető lovasa a szerdai sajtótájékoztatón.

A saumuri lovasiskola 1815-ben alakult azzal a céllal, hogy létrejöjjön egy elit lovastestület. A lovasoktatókat fekete egyenruhájuk különböztette meg, innen a Cadre Noir elnevezés. A következő századot a lovassport megjelenése és a hadsereg gépesítése határozta meg.

A Cadre Noir addigra már élő nemzeti értékké vált. A szabadidős lovaglás és a versenyzés térnyerésekor a francia állam létrehozta a Francia Nemzeti Lovasiskolát. A Cadre Noir lovastisztjei 1972 óta mint civilek folytatják eredeti küldetésüket: a versenyszerű és szabadidős lovaglás szakmai képviselőinek oktatását és lovaik francia koncepció szerinti dresszírozását, amelyet a könnyedség, finomság, a ló és lovas teljes összhangja jellemez.

A saumuri Cadre Noir lovasiskola budapesti előadását a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar kíséri Christian Ciuca karmester vezényletével. "Minőség, elegancia és klasszikus zene, ez jellemzi a műsort" - fogalmazott Christian Ciuca. Hozzátette: leginkább egy filmzenéhez hasonlítható előadásuk, mivel a lovak mozgását kell majd lekövetniük. A program már összeállt, amelynek fő irányvonalát Bizet Carmenje adja, de felcsendül Brahms magyar táncok című műve is, végül a műsor a Radetzky indulóval zárul.

A műsor előprogramjaként magyaros bemutató látható, amelyen fellép Kassai Lajos lovasíjász, a Mészáros gyerekek, látható Dallos Zsófi produkciója és egy látványos ugróshow. Az esemény közvetítését a Magyar Televízió vállalta el, az erről szóló szerződést szerdán írták alá.

A lovasprodukciók két helyszínen kapnak helyet. A Hungexpo Budapesti Vásárközpont új, multifunkcionális G-pavilonjában lép fel a Francia Nemzeti Lovasiskola, míg a C-pavilonban a magyar lovassport képviselőinek előadását élvezhetik az érdeklődők mindkét napon.

 A programban szerepel például huszárbemutató, lovastornász-produkció, kaszkadőr-előadás, westernverseny, Pas-de-deux páros verseny, lovas katonai alaki foglalkozás és ló fajtabemutató is.
A lovasbemutatók mellett Equifest - A ló ünnepe címmel kiállítást és vásárt is rendeznek, amelyen a magyar és külföldi lovas turisztikai vállalkozások, szervezetek, panziók, lovaskellék-készítők kínálata jelenik meg.

György Miklós, a Hungexpo vezérigazgatója elmondta: az utóbbi három évtized legjelentősebb fejlesztési programja valósul meg - a tulajdonos GL events beruházásában - a G-jelű pavilon építésével, amelynek nyitóeseménye a Francia Lovas Iskola gálaműsora lesz.

A pavilon egyik különlegessége az oszlop nélküli belső tér, amely mobil falakkal két részre osztható. Teljes területe 12 ezer négyzetméter, akár két-háromezer fő befogadására is alkalmas.

A háromnapos eseményről - amely október 17-én zártkörű szakmai nappal kezdődik - további információ a www.hungexpo.hu vagy a www.alounnepe.hu című honlapon érhető el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását