2024. május 12. - Pongrác

Százéveseket ünnepeltek

A német főváros legtekintélyesebb szállodája, a Hotel Adlon tavaly fennállásának 100. évfordulója alkalmából hívta meg először Berlin "nagy öregjeit", s az ünnep olyan jól sikerült, hogy elhatározták: a "százasok" összejövetelét ezentúl minden évben megre
2008. december 15. hétfő 07:30 - Hírextra
Németországban ma már eléri a 10 ezret a százévesek, illetve az annál is idősebbek száma. A "fejlődést" mi sem jelzi jobban annál, hogy ugyanez a szám 1970-ben még mindössze 300 volt. A legfrissebb statisztika szerint ma egyedül Berlinben meghaladja ezt a számot a legkevesebb egy évszázados "fennállásra" visszatekintők száma. A hétvégi ünnepre közülük - többnyire 70-80-éves gyermekeikre támaszkodva - mintegy 130-an jöttek el.

A berlini fotóalbumot az Adlon saját fotósa, Karsten Thormaehlen készítette, aki az elmúlt években több királyt és elnököt, kormányfőt és minisztert, valamint a művészvilágból számos nagyágyút kapott lencsevégre. A mintegy 300 berlini "százas" közül csaknem 200-an egyeztek bele abba, hogy fényképük az albumban szerepeljen. Thormaehlen szerint elsősorban a férfiak: a nők ugyanis főleg hiúsági okok miatt nehezebben álltak kötélnek. Mindennek ellenére a címlapra a 104 esztendős, ma is szép Margit Haase került.

A különös portrékönyv bevezetőjét egy neves berlini újságíró, Barbara Hardinghaus írta, véleménye szerint az albumban olyan fotók szerepelnek, amelyek bátorságot sugároznak. Mégpedig azzal, hogy mindennél jobban bizonyítják: "Akadnak közöttünk  olyan emberek, akik az átélt háborúk, az éhezés, s általában minden szenvedés, fájdalom ellenére magabiztosan, öntudatosan és derűlátóan tekintenek a kamerába." És miközben hallatlan erőről és fegyelemről tesznek tanúbizonyságot, oldottak és  tréfálkoznak, s főleg: pozitívan gondolkodnak.

Persze a pozitív gondolkozás mellett többségük más recepttel is rendelkezik. A "címlapos" Margit Haase például 76 éves lánya, Ruth Kleese szerint minden nap megiszik egy liter tejet, emellett a mézre esküszik. De a legfőbb titok mégis az, hogy - mint azt Ruth Kleese büszkén és kicsit irigykedve mondja - édesanyja még 104 évesen is minden napot az előzőnél szebbnek talál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását