2024. május 2. - Zsigmond

Gyurcsány: változásra van szükség

Változásra és összefogásra van szükség a jövő évben Magyarországon - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke szombaton Budapesten a párt választmányának ülése után tartott sajtótájékoztatón.
2008. december 13. szombat 18:35 - Hírextra
A politikus szerint a változások a szociális, az önkormányzati és adórendszerben szükségesek elsősorban.

A vágyak

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva elmondta, azt szeretné, ha a következő években megőriznék a szociális ellátás mai színvonalát, a nyugdíjaknál garantálnák a bérekkel azonos emelkedést, de minden többletpénzt a gazdaságra, a beruházásokra, a fejlesztésekre és az oktatásra fordítanának. Hangsúlyozta, ehhez társadalmi megállapodásra van szükség, és utána döntésre, nem pedig fordítva.

A politikus úgy fogalmazott: "érzek elegendő erőt és elszántságot a Magyar Szocialista Pártban, hogy nyugodt párbeszédben és konzultációban meg tudja szervezni az ország jelentős részének, akár többségének támogatását ahhoz, hogy az ország működésének egy sor területén közös változásokat indítsunk el".

A felismerés

"Azt megtanultam, hogy az én reformakaratom nem elég, fontos, de nem elég. Kell az ország is hozzá" - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc szerint a választókat nem körbeudvarolni kell, hanem tisztességes politikával meg kell velük egyezni a változásokról.

Az önkormányzati reform részleteit firtató kérdésre az MSZP elnöke közölte, nem kevesebb demokrácia, hanem kevesebb bürokrácia. Hozzátette: a magyar településeket lehet úgy is "önkormányozni", ha kevesebb a hivatal, a képviselő.

Nem az önkormányzatok számát, hanem a hivatalok, az intézmények számát kell csökkenteni - jegyezte meg.Úgy vélte, a 2009-es költségvetés hétfői parlamenti zárószavazásával 2008 végére "lényegében pontot tehetnek".

A költségvetésről

A jövő évi büdzsére vonatkozó kérdésre azt mondta, az SZDSZ közös támogató nyilatkozata kellő garancia ahhoz, hogy elfogadják a törvényjavaslatot.

A kormányfő a következő év fontos feladatának nevezte még a nemzetközi gazdasági válság következményeinek kezelését, "a nagyobb baj" megelőzését, illetve a munkahelyek védelmét.
Mint mondta, a pénteki brüsszeli döntések segítenek Magyarországnak, mivel lehet uniós forrásokból finanszírozni a kis- és közepesvállalkozások munkahelymegtartó támogatásait.
Gyurcsány Ferenc szerint az Európai Tanács döntése világosan mutatja, a szervezet azt várja a tagállamoktól, hogy együttműködve, de elsősorban nemzeti hatáskörben találjanak megoldást a problémákra.

A francia út a mienk

Megjegyezte, nincs egyetlen európai gyógymód, mást tesz a brit, a francia és a német kormány is, Magyarország pedig a célzott állami beruházásokra alapuló francia utat követi. Az MSZP elnöke nem kívánta kommentálni Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének az ellenzéki párt évadzáró választmányi ülésén elmondott szavait. Mint mondta, az a nyilatkozat távol áll attól a felelősségtől, amit fontosnak gondol.

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke beszámolt arról, hogy a testület meghallgatta a párt európai parlamenti képviselőinek beszámolóját, valamint az MSZP országos elnökségének javaslatát az EP-képviselők jövő évi kiválasztására.

"Jó képviselőket szeretnénk" - így összegezte a választmány a kiválasztás elveit. Az elnök beszámolt arról is, hogy a választmány megtárgyalta az MSZP jövő évi költségvetésének elveit. Az MSZP EP listájáról a párt jövő év márciusi soron következő tisztújító kongresszusán döntenek.

***

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője reagálásában közölte: "Gyurcsány Ferenc arcátlanul hazudott ma is, hiszen volt mersze a nyugdíjak értékének megőrzéséről beszélni, miközben a kormány elvette a 13. havi nyugdíjat." A kormány átfogó és brutális támadást indított a nyugdíjasok ellen azzal, hogy három egymást követő évben is csökkentik a nyugdíjak reálértékét - hangsúlyozta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását