2024. április 30. - Katalin, Kitti

Erőfeszítések távhő-ügyben

További erőfeszítések szükségesek a távhő árának csökkentésére - mondta Szanyi Tibor, az MSZP-frakció távfűtési eseti munkacsoportjának vezetője csütörtökön az MTI-nek.
2008. december 11. csütörtök 13:51 - Hírextra
Jó hír a távfűtés árának jövő évi csökkentése, de senki sem lehet elégedett, további erőfeszítések szükségesek, hogy a "még mindig méltatlanul magas" távfűtési árakat lejjebb lehessen szorítani - fogalmazott a politikus.

Szanyi Tibor azt mondta, változást vár az úgynevezett Robin Hood-törvény nyomán, mivel januártól a szolgáltatók kötelesek lesznek honlapjukra kirakni minden, az ármegállapításhoz használt adatot.

Kifejtette, hogy a Főtávnak az 1990-es évek közepe óta hosszú távú szerződése van a Budapesi Erőművel, így minden évben meghatározott nagyságú hőmennyiséget kell átvennie, függetlenül attól, enyhe tél van-e vagy sem.

Ha nem veszi át a megadott hőmennyiséget a Főtáv, akkor is ugyanannyit kell fizetnie, mintha átvette volna - fűzte hozzá.Szanyi Tibor szerint ezeket a költségeket a Főtáv továbbhárítja a fogyasztókra.

A szocialista politikus elmondta: szeretné, ha Főtáv és a Budapesti Erőmű közötti szerződést megismernék az érdekvédelmi szervezetek, és elérnék a dokumentum módosítását.

Jövőre közel 23.000 forinttal - 8,5 százalékkal - csökkenhet egy átlagos lakás távhőköltsége, miután Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója és Nicolas Katcharov, a Budapesti Erőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója aláírta szerdán azt a megállapodást, amelynek alapján a fővárosi lakossági fogyasztók mintegy öt százalékkal alacsonyabb díjat fizethetnek a távfűtésért.

A Főtáv ezen felül mintegy 1,5 százalékkal csökkentené a távhőköltségeket, amely javaslatról a Fővárosi Közgyűlés januári ülésén dönt. Ez 4.000 forintot jelentene éves szinten az átlagos lakás esetén.

Ehhez hozzájárul a távhődíj csökkenésének harmadik eleme; a parlament döntése értelmében januártól minden fogyasztó, aki nem jogosult a szociális távhőtámogatásra, az év első és utolsó három hónapjában, vagyis hat hónapon keresztül havi 1.150 forint távhődíjjuttatásban részesül. Ez évente további 6.900 forinttal csökkenti a távhődíjat.

Az átlaglakás jellemzői: 52 négyzetméter alapterület, 135 légköbméter, valamint 43,1 gigajoule éves fogyasztás. Az egész évben fizetendő alapdíjból és a fogyasztástól függő hődíjból álló távfűtési költség az átlaglakás esetében egy korábbi bejelentés szerint jelenleg évi 250 ezer forint a fővárosban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását