2024. május 23. - Dezső

Sztrájk Ferihegyen

Az általános munkabeszüntetés mellett döntött két ferihegyi szakszervezet, mert a mai, utolsó tárgyalási lehetőséggel sem élt a Budapest Airport (BA) vezetősége. A cég továbbra is kerüli a konkrétumokat, hangzatos szavak mögé bújva folytatja jogsértő, mél
2008. december 9. kedd 18:23 - Hírextra
A LESZ és az RDSZSZ hónapok eredménytelen tárgyalásai után döntött a munkabeszüntetésről. A két szakszervezet, bár külön kezdték meg tárgyalásaikat a cégvezetéssel, összehangolták lépéseiket, hogy elejét vegyék a munkavállalói oldal megosztására irányuló, korábban többször tapasztalt próbálkozásoknak. Az érdekképviseletek a munkaadó szabálytalan, folyamatosan letagadott leépítései, a biztonságot veszélyeztető létszámhiány, és az ezzel összefüggő túlmunkavégzés miatt tiltakoznak.

A ferihegyi dolgozók tiltakoznak a beosztások és munkarendek átláthatatlansága, a munkaidő tervezhetetlensége miatt. Azt is sérelmezik a szakszervezetek, hogy a cég semmilyen konkrétumot nem közölt a dolgozókat érintő terveiről, a sztrájktárgyalások folyamán időhúzásra, az érdemi kérdések elkerülésére törekedett. Ráadásul a BA menedzsmentje az egyeztetések közepén minden előzmény nélkül egyoldalúan felmondta a dolgozókat védő kollektív szerződést is.

A határozatlan időre meghirdetett munkabeszüntetés holnap, december 10-én, reggel 6 órakor kezdődik. A sztrájk a BA Zrt. mellett érinti a cég tulajdonában lévő Repülőtéri Üzemanyag-kiszolgáló Kft-t is, ahol szintén mindennaposak a jogsértések.
 
A LESZ 2008 őszén, két szakszervezet összeolvadásával alakult. A hazai légiközlekedési ágazat legnagyobb érdekképviseleti szerve, a MAPLÉSZ (Magyar Polgári Légiszállítási Szövetség) tagja. A jelenleg több mint 1200 tagot számláló szervezet több ferihegyi vállalatnál erős pozíciókkal bír. Távlati célja ágazati szintű, tehát országos kollektív szerződés kidolgozása és elfogadtatása.
Az RDSZSZ több mint tíz éve alakult. A Budapest Airport Zrt. minden területéről tömörít tagokat. A BA Zrt-n kívül három további vállalatnál rendelkezik tagokkal, tagsága összességében több mint 600 főt számlál.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását