2020. január 18. - Piroska

"Leltározták" a sarkvidékek állatvilágát

Elkészült az első "leltár" az Észak- és a Déli-sark vidékén élő tengeri és szárazföldi állatokról. Brit és német tudósok úgy találták, az Antarktiszon található déli Orkney-szigeteken meglepően gazdag az élővilág: több mint 1200 fajt számoltak meg, közülü
2008. december 8. hétfő 07:19 - Hírextra
David Barnes, a Brit Antarktisz Kutatás szakembere elmondta: ez volt az első alkalom, hogy az egész sarki régiót feltérképezték. A kutatók száz évre visszamenőleg tanulmányozták a területre vonatkozó szakirodalmat, és a szárazföldön, a tengerparton, valamint a szigetvilágban végzett legfrissebb vizsgálatokat.

Összesen 1224 fajt találtak - beleértve a tengeri sünöket, a férgeket, a héjas állatokat és a puhatestűeket is -, melyek közül 1026 az Antarktisz vizeiben él.

"Tévedés azt gondolni, hogy a sarkvidékek terméketlen területek, csak akkor tűnnek annak, ha az életet szárazföldi szempontból szemléljük, és így a sarkvidéken nem látunk mást, csak jeget. De a tenger felszíne alatt hihetetlenül gazdag a környezet. Aki alámerül, olyannak találja, mint a búvár a korallzátonyokat. A fajok számát tekintve a déli Orkney-szigetek állatvilága gazdagabb, mint a Galapagos-szigeteké" - hangoztatta David Barnes.

A kutatók a leltárt arra fogják használni, hogy vizsgálják, hogyan reagál ez a terület a környezeti változásokra - olvasható a BBC hírszolgálat honlapján.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását