2024. május 14. - Bonifác

Zuschlagi számlagyár

Kubatov Iván tizenkettedrendű vádlott kihallgatásával folytatódott a Zuschlag-per tárgyalása pénteken a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon; Kubatov most nem tett vallomást, de a nyomozati szakaszban elismerte, hogy számlákat írt Szente Zsolt ügyvéd, tizedrendű
2008. december 5. péntek 15:30 - Hírextra
Kubatov Iván kiskunhalasi vállalkozót, a per tizenkettedrendű vádlottját bűnpártolás bűntettével és magánokirat-hamisítás vétségével vádolja az ügyészség. A bíróság előtt a vallomástételt megtagadta, kérdésre nem válaszolt, a szembesítést nem vállalta, bűnösségét részben elismerte.
A vádlott "vallomását" felolvasta, mely szerint nem volt tudomása a bűncselekményekről, nem tudott semmiről, nem írt alá semmit, nem látott semmit. Kubatov Iván annyiban ismerte el bűnösségét, hogy számlákat állított ki, de mivel azokat fénymásolták, "ezzel a számla elvesztette dokumentum jellegét". Akaratomon kívül sodródtam bele a bűncselekmény sorozatba - tette hozzá.

Kubatov Iván tizenkettedrendű vádlott felolvasott "vallomása" szerint, jól ismerte Zuschlag Jánost. Szente Zsolt ügyvéd - tizedrendű vádlott - személye garancia volt számára, aki arra kérte, hogy "hogy elveszített számláit pótoljam, az általa megadott cégnevekkel".

"Ha Szente Zsolt tudott volna a csalásról, engem, a barátját nem sodort volna bajba" - mondta Kubatov Iván.Szente Zsolt kiskunhalasi ügyvéd Zuschlag jogi ügyeit, ingatlanvásárlását intézte, majd a nyomozati szakban védőként kapcsolódott be az ügybe, de később vádlottá vált.

Kubatov Iván felolvasott "vallomása" szerint a másodrendű vádlott Lados Istvánt nem ismerte, találkozásuk nem személyes jellegű volt. "Lados az ügyészség elvárásainak akar vallomásával megfelelni, ehhez a médiát is felhasználja" - tette hozzá.

Állítása szerint feltételezés az, hogy pénzt kapott Zuschlag Jánostól azért, hogy hamis számlákat készítsen.A tanács elnöke felolvasta Kubatov Iván vádlott nyomozati szakban, még tanúként tett vallomását.
A kiskunhalasi vállalkozó korábbi vallomása szerint több külföldi tulajdonban lévő cég "közvetítési megbízottja" volt, amikhez a megbízásokat Szente Zsolt ügyvéd, tizedrendű vádlott irodájában készítették el.

Az ügyészség által feltárt dokumentumok szerint Kubatov Iván 12 számlát állított ki azoknak a cégeknek a nevében, amelyeknek ő, szavai szerint, csak "közvetítési megbízottja" volt.
A cégek számláit a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó Atlasz Egyesület, Y-Generáció Egyesület és az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány nyertes pályázatainak az elszámolásához használták fel.

Lados István másodrendű vádlott - Zuschlag személyi titkáraként tevékenykedett - Kubatov Ivánra vonatkozó vallomását fenntartotta.Elmondta a bíróság előtt, hogy Kubatov személyesen adott át neki számlákat, tehát találkoztak. Lados István részletesen beszámolt egy másik találkozóról, amikor a Hungaroringnél találkozott Kubatov Ivánnal, aki egy Yamaha motorkerékpárral érkezett, és személyes dolgokról beszélgettek.

Lados beszámolt egy Zuschlaggal folytatott beszélgetésről, amikor az elsőrendű vádlott azzal nyugtatta meg: "az Iván nagyon precíz, mert a régi hamisítások elkészítéséhez sárgás papírokat szerzett".

Ezután Vámosi Zsolt nyolcadrendű vádlott kihallgatásával folytatta Fodor Endre tanácsvezető bíró a bizonyítási eljárást. A vádlott vallomást tett a bíróság előtt, vállalta a szembesítést is.

Vámosi Zsoltot jelentős kárt okozó csalás bűntettével, valamint számviteli fegyelem megsértésével vádolja az ügyészség.A 34 éves közgazdász végzettségű vádlott egy részvénytársaság elnöke és egy kft. ügyvezetője. Felolvasott vallomásában kiemelte: a vádiratban felsorolt vádpontokban bűnösségét nem ismeri el.

Vámosi, a Zuschlaghoz köthető, Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány elnöke volt, de vallomása szerint nem végzett semmilyen tevékenységet, a nevét aláhamisították a pályázatoknál és a beszámolóknál.

A szavai szerint "tiszteletbeli elnökségért" semmilyen ellentételezést nem kapott.
"Zuschlag János és Krausz Csaba vádlottak átvertek engem" - olvasta vallomásában Vámosi Zsolt nyolcadrendű vádlott.

Vallomása szerint 1995-ben eldöntötte, hogy nem akar a "magyar mutyi rendszerrel" foglakozni, ezért kétfős cégét hamarosan 100 alkalmazottat foglalkoztató részvénytársasággá bővítette.
Vámosi 2000-ben egy Balaton melletti Ifjú Szocialisták által szervezett táborban ismerkedett meg Zuschlag Jánossal, aki tiszteletbeli elnöknek kérte fel az Együtt a harmadik Alapítvány élére.
Elmondta, hogy a bankszámla megnyitására Zuschlag János és az ötödrendű Krausz Csaba vádlott "vette rá".
A rendőrségen tett, valótlanságokat tartalmazó vallomásával kapcsolatban kiemelte: "azt mondtam el, amit Zuschlag mondott nekem"."Féltem attól, ha nem működöm együtt Zuschlaggal és Krausszal, akkor cégem kerülhet nehéz helyzetbe" - tette hozzá.

A per december 9-én további vádlottak kihallgatásával folytatódik.A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János - aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt - 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását