2024. április 25. - Márk

Sötét árnyak mesélnek

André Kertész a világhírű, magyar származású fotóművész számos, idehaza még be nem mutatott alkotásából nyílik kiállítás ma este a Vintage Galériában. A polaroid eljárással készült fotók a művész depresszívebb oldalát mutatják meg. A tárlat január 30-ig l
2008. december 3. szerda 08:40 - Hírextra
A kiállításon látható mintegy huszonöt fénykép közül eddig mindössze négy alkotást láthatott a közönség, azt is az Egyesült Államokban. A Vintage Galéria tárlatán nem érheti meglepetés a közönséget, a képeken André Kertész ismert motívumai fedezhetők fel. A fényképek különlegessége, hogy polaroid eljárással készültek és a művész egy sötétebb, befelé forduló oldalát mutatják meg.

A képek 1979- ben készültek, amikor André Kertész már javában nyolcvan év fölött járt. Az alkotásokban a művész, két évvel azelőtt elhunyt feleségéről Elizabethről emlékezik meg, aki egyébként ifjúkori szerelme is volt.

A képeket egytől- egyig new yorki-i lakásának ablakából készítette. Az alkotásokon jellemzően a feleségét jelképező kis szobrok árnyékai jelennek meg, de láthatunk többek között a házak árnyékait illusztráló torzképet és egy szomorú csendéletet az esőáztatta ablaküvegről.

A képek készítésének idején André Kertészt lázba hozta a polaroid technika, mivel műveit - az addig megszokottól eltérően - már elkészülésük után szemügyre vehette, polaroid SX-70-es fényképezőgépét egyébként Graham Nash rockzenésztől kapta ajándékba.

" A polaroid eljárású fényképezőgépeknek többféle szériája létezik és gyakori, hogy az általuk készített képek 8-10 év után már elváltozást mutatnak"- nyilatkozta az InfóRádiónak Pőcze Attila a Vintage Galéria vezetője. "A ma nyíló Kertész kiállításon látható csaknem harminc éves képek azonban tökéletes állapotú műtárgyak"- tette hozzá.

Fotó: André Kertész
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását