2024. május 2. - Zsigmond

Jogerős ítélet a kulturális főváros ügyében

Pécs önkormányzata köteles hozzáférhetővé tenni a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) megvalósíthatósági tanulmányát, miután a Baranya Megyei Bíróság kedden hozott jogerős határozatában helybenhagyta az ügyben korábban eljáró Pécsi Váro
2008. december 2. kedd 13:33 - Hírextra
A megyei bíróság Bédi Sarolta vezette tanácsa szerint az első fokú bíróság a vonatkozó jogszabályokat értelmezve helyesen következtetett arra, hogy az EKF hatástanulmánya közérdekű adatnak minősül. A tanulmány közzétételét csak az akadályozná, ha az döntést előkészítő belső adat lenne, erről azonban nincs szó.

A jogerős ítélet egyben azt is jelenti, hogy az önkormányzat a határozat írásbeli változatának kézhezvételét követő tizenöt napon belül köteles a tanulmányt közérthető formában a felperes Társaság A Közérdekű Adatokért (TAKA) közhasznú szervezethez eljuttatni. A TAKA korábban azt ígérte, honlapján közzéteszi azt.

Az önkormányzat jogi képviselője a tárgyalást követően újságíróknak azt mondta, hogy az önkormányzat eleget fog tenni kötelezettségének. Komlódi András, a TAKA elnöke pedig reményét fejezte ki, hogy a pécsiek közül sokan élnek majd a kínálkozó lehetőséggel és elolvassák a tanulmányt.

A Pécsi Városi Bíróság az idén szeptemberben azzal indokolta döntését, hogy a tanulmány az önkormányzat tevékenységét érinti a program nagyberuházásaival összefüggésben, így a dokumentumban foglaltak közérdekű adatoknak minősülnek, a tárgyaláson pedig olyan körülmény nem merült fel, amely miatt a nyilvánosságra hozatalnak bármilyen korlátja lenne.

A bíróság elutasította az alperes önkormányzat jogi képviselőjének érvelését, miszerint a megvalósíthatósági tanulmány csak módosításokat követően, később válik véglegessé, és a készítővel kötött szerződés alapján csak akkor kerül a város tulajdonába, ha jóváhagyják és kifizetik, addig viszont a szerzői jog védi. A bíró szerint a módosítások nem változtatnak az adatok közérdekű jellegén.

Az önkormányzat jogi képviselője a megyei bíróság előtt már azzal érvelt, hogy a tanulmánynak három nagyprojektre vonatkozó részeit időközben nyilvánosságra hozták, a Nagy kiállítótérrel és a Zsolnay kulturális negyeddel kapcsolatos részeket pedig azért nem, mert azok a városi közgyűlés december 11-i és 18-i ülése után nyerik el végső formájukat. A bíróság ezt nem fogadta el, lévén, hogy az alperes keresete a dokumentum eredeti, 2007. november 30-án kelt formájára vonatkozott.

A közérdekű adatok megismerhetőségéért küzdő, közelmúltban alakult TAKA azt követően fordult a bírósághoz, hogy sikertelenül kért betekintést az EKF mintegy háromezer oldalas, 324 millió forintból készíttetett megvalósíthatósági tanulmányába.

A dokumentum nyilvánosságra hozatalát korábban a városi közgyűlés ellenzéki Fidesz-KDNP frakciója is követelte, de Tasnádi Péter szocialista polgármester ezt azzal tagadta meg, hogy nem végleges anyagról van szó, és nem akar szerzői jogokat sérteni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását