2024. április 24. - György

A Fidesz most bevédi a "panel-prolikat"?

A jövő évi inflációnál esetenként négyszer nagyobb közműdíj-emelési tervek alapján úgy tűnik, hogy a főváros vezetői döntően a külföldi magáncégeknek akarnak kedvezni - nyilatkozta Tarlós István az MTI-nek kedden.
2008. december 2. kedd 21:52 - Hírextra
A Fidesz fővárosi frakcióvezetője leszögezte, hogy a KDNP-vel együtt biztosan nem szavazzák meg a felelőtlen ígérgetésekre, a bizonytalan pénzügyi alapokra, a vagyon és a jövő felélésére épülő, a budapesti emberek életét ellehetetlenítő javaslatokat. Hozzátette, hogy ezekkel az MSZP-SZDSZ különösen sújtja a lakótelepeken élő embereket, akiknek tartozásai tovább nőnek.

Az ellenzéki politikus példaként említette a várható infláció négyszeresével dráguló szemétdíjat, és a közel háromszorosával növekvő csatorna- és vízdíjat. Ez utóbbinál bevezetik a vízmérő órák alapdíját is (150 forint havonta vízóránként), ami eddig nem volt a lakosságnál. "Szerény megítélésem szerint a városvezetésnek tán elment az esze" - jegyezte meg.

A frakcióvezető utalva arra, hogy 2010-re az országgyűlési választások miatt már biztosan nem lehet ilyen nagy mértékű közműdíj-emeléseket végrehajtani, leszögezte, hogy nem egy felelős városvezetői magatartás az, hogy főként a lakótelepeken élők életviszonyait ilyen politikai szempontnak vetik alá.

Tarlós István kitért arra is, hogy a szemétdíj-javaslat szerint a 14 százalékos tarifaemelés csak arra elegendő, hogy minimális szinten ellássa a cég a feladatait. Ahhoz, hogy a 2002-2006 közötti úgynevezett III. szintű feladatellátás legyen, még nagyobb mértékű tarifaemelésre lenne szükség. A politikus feltette a kérdést, ha így áll a város , "akkor miért erőlteti Demszky Gábor a fedezet nélküli, álló beruházásokat".

A mintegy 10 százalékos csatornadíj-emelési javaslat kapcsán, amit a privatizációs szerződésből adódó fejlesztések indokolnak, a politikus rámutatott, hogy "talán nem kellett volna privatizálni a közszolgáltatókat". Tarlós István hangsúlyozta, hogy a közszolgáltatásokról gondoskodni elsősorban a fővárosi önkormányzat feladata, "nem pedig a határon túli magáncégeké", akiknek a profitját garantálják, és mindezt a lakótelepiekkel fizettetik meg.

A frakcióvezető furcsa dolognak tartja, hogy miközben Demszky Gábor folyamatosan az együttműködésről beszél, addig néhány SZDSZ-MSZP vezetőtársával dönt mindenben.

Döntéseikhez pedig "díszletnek használják később a közgyűlést, ahol minimális többségük van. A Fővárosi Közgyűlés a legantidemokratikusabban működő grémium az országban" - állította Tarlós István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását