2024. május 5. - Györgyi

Felavatták az utolsó alkotást

Felavatták a nemrég elhunyt szobrászművész, Marton László utolsó alkotását vasárnap este szülővárosában, Tapolcán; a Wass Albertről készített mellszobrot az íróról elnevezett városi múzeum és könyvtár épülete előtt állították fel.
2008. december 1. hétfő 07:12 - Hírextra
Az avatóünnepen Ács János, Tapolca polgármestere olvasta fel a költő, író fiának, Wass Endrének a levelét, amelyben köszönetet mondott a városnak édesapja emléke ápolásáért, valamint a Kossuth-díjas szobrászművésznek az alkotásért.

A szobrot a polgármester és az alkotó özvegye, Marton Lászlóné, Marianna asszony leplezte le.
A szobrászművész özvegye az MTI-nek elmondta: Marton László "gyökerei itt eredtek" a Balaton-felvidéken, Tapolcán, amely várostól lélekben sosem szakadt el, sőt gyakorta vissza is járt, s az utolsó alkotása is - amellyel a halála előtt három héttel készült el - ide került". Ez így helyénvaló - tette hozzá, megjegyezve, hogy a Wass Albert mellszobrot a szülővárosa rendelte meg tőle.

A művész özvegyének közlése szerint Marton Lászlónak Tapolcán tíz szobra látható, országszerte pedig összesen 178 alkotása. De vannak még felállításra váró szobrai, illetve "gipszben van" a Mártír elnevezésű alkotása, s remélhetően az is állni fog majd valahol egy köztéren - mondta a 83 éves korában, nemrég elhunyt szobrászművész özvegye.

A sors nagy ajándéka kis városunknak, hogy itt született Marton László, korunk egyik legnagyobb szobrászművésze, aki élete végéig ápolta kapcsolatát a szülőhelyével és a tapolcaiakkal - mondta a város polgármestere az MTI-nek. Hangsúlyozta, hogy a művész első, Tapolcán felállított alkotása, a Pásztorfiú őrzi évtizedek óta a szülővárost, s végül most - advent első vasárnapján - oda "tért haza" az utolsó műve is.

Ács János rámutatott arra is, hogy Tapolcán van már Marton Lászlónak állandó kiállítása - a Marton Galéria -, ahol a szobrainak a kisplasztikai változatait őrzik; a kiállításon mintegy hetven kis szobrocska, s több szoborterv, rajz és akvarell látható a művésztől.

A polgármester szavai szerint "eljön az ideje annak is", hogy a Kossuth-díjas szobrászművész szülőházán emléktáblát helyeznek majd el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását