2024. április 19. - Emma

Nincs ellenszer a recesszió ellen

Meredeken lassul jövőre a globális válsággal szemben eddig meglehetősen ellenállónak bizonyult cseh és lengyel gazdaság is, mert már e két ország sem tudja kivédeni tovább az euróövezeti recessziót, jósolják londoni feltörekvő piaci elemzők.
2008. november 29. szombat 12:45 - Hírextra
A Goldman Sachs bankcsoport londoni részlegének elemzői jövőre erőteljes euróövezeti recessziót várnak, egész évre számolva 1,3 százalékos GDP-visszaeséssel. Ezt az elemzésben vizsgált két közép-európai EU-tagország közül Csehország fogja súlyosabban megérezni. A cseh gazdaság "a közép-európai konvergencia-sztori mintapéldája" volt. Most azonban a cseg gazdaság már szembesülni fog az euróövezeti megtorpanás és a hitelszűke hatásaival: növekedése a 2008 egészére várt 4,4 százalék után 2009-ben már alig 0,8 százalék lesz, áll a Goldman Sachs pénteki londoni előrejelzésében.

A GS szerint jóllehet Lengyelország - az erőteljes belső fogyasztás révén - az egyik legjobb helyzetben van a térségen belül ahhoz, hogy a jelenlegi válságot átvészelje. Mégis, a külső tőkeforrások meredek szűkülése, a vállalati felvásárlási-egyesülési aktivitás leállása nyomán a lengyel gazdaságnak is fel kell készülnie az eddig megszokott 5-6 százalékos éves növekedések erőteljes lassulására. A Goldman Sachs szerint a lengyel GDP-érték 2009-ben csak 2,1 százalékkal fog növekedni a tavalyi 6,7 százalék és a 2008-ra jósolt 4,9 százalék után.

Az elemzés szerint a magyar és a lengyel gazdaság a térség kevéssé sebezhető gazdaságai között van. Lengyelország fizetésiegyensúly-alapmutatói jelenleg robusztusabbaknak tűnnek, de a folyamat romló, miközben Magyarországon csökken a deficit.

A BNP Paribas bankcsoport heti felzárkózó piaci elemzésében ugyanakkor a közép-kelet-európai térség egészére recessziót vár 2009-ben, a szerinte mínuszba forduló hitelkiáramlási növekedés miatt. A ház szerint a gyors euróövezeti belépés sem jelent feltétlenül mindent megoldó gyógyírt a térségi gazdaságoknak; erre utal a reálkonvergencia alacsonyabb szintjén álló jelenlegi euróövezeti tagországok "vegyes" teljesítménye. A BNP Paribas szerint a térség legsérülékenyebb gazdasága Bulgária, 20 százalékot meghaladó GDP-arányos folyómérleg-hiányával, utána a 15 százalékos folyó hiány finanszírozásával küszködő Románia következik. A cég ugyanakkor dicséri a magyar kormány "pro-aktív válságkezelési megközelítését", azt, hogy a válság korai szakaszában sikerült jelentős külső támogatást szereznie, és feszes költségvetési és pénzügypolitika koherens elegyét tartja fenn.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását