2024. május 7. - Gizella

A gazdagok is felkészültek a megszorításokra?

Nem Kelet-Európa és Latin-Amerika új demokráciái, hanem a gazdag nyugati országok, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia lakói számára bizonyulhat a legnehezebbnek az alkalmazkodás a pénzügyi válságot követő megszorításokhoz, áll a Financial Times keddi elemzésében.
2009. május 26. kedd 20:41 - HírExtra
Gideon Rachman, a londoni gazdasági napilap szemleírója felidézi, hogy több közép-európai országnak drasztikus intézkedéseket kellett hoznia a nehéz idők átvészelésére, mivel nincs meg az a lehetőségük - mint Amerikának vagy Nagy-Britanniának -, hogy hatalmas hitelfelvételekkel kerüljék el a fájdalmas kiadáscsökkentéseket.

Észtországban a közszféra béreit 10 százalékkal, Magyarországon a nyugdíjakat 8 százalékkal csökkentették, és felemelték a magyar nyugdíjkorhatárt. Ezeknek az országoknak a lakossága eddig "figyelemreméltó beletörődéssel" reagált minderre.

A mély recesszió természetesen nem marad politikai reakció nélkül, és a szélsőséges pártok megerősödhetnek, de jelen pillanatban a politika változatlanul stabil.

Dieter Helm, az oxfordi egyetem gazdaságtan-professzora azt mondta a Financial Timesnak: a jelenlegi válság alapvető oka a túlzott eladósodásra alapuló, fenntarthatatlan szintű fogyasztás, túl kevés beruházás és megtakarítás mellett. - Ha még többet próbálunk költeni, és egyre több hitelt veszünk fel, az életszínvonalra gyakorolt hatás arányosan annál nagyobb lesz - mondta Helm.

A professzor szerint Nagy-Britanniában a fenntartható fogyasztás szintje a 2006-2007-es csúcsnál akár 20 százalékkal is alacsonyabb lehet. Próbálja azonban valaki azt mondani a briteknek vagy az amerikaiaknak, hogy el kell fogadniuk életszínvonaluk 20 százalékos csökkenését. Lehet, hogy ezzel az argentinok vagy az észtek kibékülnének, de a londoniak és a New York-iak nem, áll a Financial Times írásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását