2024. április 29. - Péter

Kormányról szó sem lehet

Szakértők szerint nagyobb az esélye annak, hogy ellenzékbe kerül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), mint annak, hogy kormányon marad. Hegedűs Dániel politológus és Tóth-Czifra András elemző arról is beszélt, hogy a vasárnapi romániai választás
2008. november 29. szombat 09:14 - Hírextra
Hegedűs Dániel, az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány politológusa és Tóth-Czifra András, a Vision Consulting elemzője egyaránt úgy vélte, hogy az RMDSZ nagy eséllyel ellenzékben fogja eltölteni a következő parlamenti ciklust. Az azonban nem kérdés, hogy a párt parlamenti erő marad, valószínűleg eléri az ötszázalékos parlamenti küszöböt - tették hozzá.
Hegedűs Dániel szerint a Magyar Polgári Párt (MPP) "nem sok vizet zavar majd", egy-két, a párt által támogatott független jelölt bejutására van esély.

Tóth-Czifra András azt mondta: az MPP és az RMDSZ közötti - a tavaly novemberi európai parlamenti választások óta tartó - vetélkedés és az új választási rendszer miatt a nagyobbik magyar párt a jelenleginél kevesebb parlamenti helyre számíthat, amellett, hogy a polgári párt által támogatott jelölteknek is van esélyük a bejutásra.

Az előzetes felmérések szerint a szociáldemokraták nyerhetik meg a választást. A nyugdíjasok és a vidékiek körében elsősorban a szociáldemokraták népszerűek, ráadásul inkább feléjük nyitottak a nemzeti liberálisok. A demokraták és a szociáldemokraták között viszont kiegyenlített lesz a küzdelem - mutatott rá az elemző.

Tóth-Czifra András azonban hozzátette: nem lehet kizárni a jobboldali koalíciót, sőt a nagykoalíciót sem. A jobboldali koalíció mellett szólhat, hogy a nemzeti liberálisok egyik szárnya inkább a demokratákkal keresné az együttműködést. A nagykoalíció pedig akkor jöhet létre, ha a liberálisok a szociáldemokraták számára teljesíthetetlen követelésekkel állnak elő - tette hozzá.
Hegedűs Dániel szerint a kormányalakítás nem feltétlenül a választási győzelem alapján dől el. Sokkal inkább meghatározhatja a kormányalakítást például az államelnök szerepe, aki kijelentette, hogy csak kétpárti koalíciót tud elképzelni.

Az elnök minden valószínűség szerint először a demokratákat kéri fel kormányalakításra, hacsak "nagyon nem veszítik el" a választást. Így inkább a demokratáknak "áll a zászló" - húzta alá.
Bár jelenleg a nemzeti liberálisok viszonya jobb a szociáldemokratákkal, mint a demokratákkal, ez megváltozhat, ha az elnök a demokratákat kéri fel kormányalakításra - mutatott rá a politológus.
Az is jól látszik, hogy nemzeti liberálisokat valószínűleg sokkal korábban fogják felkérni koalíciós partnernek, mint az RMDSZ-t. Így mindenképpen másodrangú szerep jut a romániai magyar pártnak - tette hozzá.

Nagyobb valószínűsége van tehát egy kétpárti, demokrata-liberális vagy szociáldemokrata-liberális kormánynak, mint egy hárompárti koalíciónak az RMDSZ-szel - mutatott rá Hegedűs Dániel.
Tóth-Czifra András szerint a baloldalnak és a liberálisoknak együtt meglesz a parlamenti többségük, ezért nem lesz szükség a magyarokra.

Szerinte két esetben kerülhetne be a kormányba az RMDSZ. Egyrészt ha túl sok helyet szerez a demokrata párt, a szociáldemokratáknak szükségük lehet az RMDSZ-re. Másrészt a nemzeti liberálisok kikényszeríthetik, hogy mellettük legyen még egy koalíciós partner annak érdekében, hogy csökkentsék a szociáldemokrata túlsúlyt - mondta az elemző.

A két szakértő egyetértett abban, hogy a mostani kampány eltért az előzőtől.

Hegedűs Dániel rámutatott: a kampány tematikájában teljesen új elemek jelentek meg Romániában. Meglepő módon a gazdasági válság közepette a jóléti intézkedések, például a fizetésemelések ígéretei domináltak. Ez a program a baloldalnak kedvez, ennek ellenére nem lehet kijelenteni, hogy a szociáldemokraták lesznek a befutók - fűzte hozzá.

Tóth-Czifra András azt emelte ki: a legnagyobb változás az előző kampányhoz képest, hogy ígéretekről és nem elsősorban a személyeskedésről szólt. Az elhangzott ígéretek azonban irreálisak - tette hozzá.

Az elemzők szerint a választások után megváltozhat a jelenleg kiegyensúlyozott magyar-román viszony.

Hegedűs Dániel szerint a jelenlegi jó viszonyban nagy szerepe volt annak, hogy a román kisebbségi kormány nagymértékben rá volt utalva az RMDSZ-re, ehhez járult hozzá a két miniszterelnök közötti személyes jó kapcsolat. Ez a viszonyrendszer biztosan másként alakul majd, ha az RMDSZ nem lesz kormányon. Kérdés az is, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben mennyire fogják Romániában kijátszani a "magyar kártyát" - tette hozzá.

Tóth-Czifra András is annak a véleményének adott hangot, hogy megváltozhat a kétoldalú viszony, de a kapcsolatok olyan fokú rosszabbodására azonban nem kell számítani, mint a szlovák-magyar viszony esetében. Az elemző arról is beszélt, hogy a mostani parlamenti választás egyfajta előkészület lesz a jövő évi elnökválasztásra. Csak azután tisztul le a kép, ha kiderül, hogy melyik oldal adja majd az új elnököt. Addig valószínűleg nem várható érdemi kormányzás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását