2024. április 19. - Emma

A terror vége: 195 halott Mumbaiban

Befejeződött a Tádzs Mahal szálloda ostroma az indiai Mumbai-ban, ezzel véget ért a szerdán kezdődött terrorakció. Indiai kommandósok reggel végeztek a luxusszállodában elrejtőzött terroristákat.
2008. november 29. szombat 12:26 - Hírextra
Haszan Gafur, a 18 millió lakosú nyugat-indiai város rendőrségének parancsnoka bejelentette, hogy az összes terroristát megölték, és ellenőrzés alá vonták a szállodát.

Dzsoti Krisan Dutt, a különleges egységek parancsnoka közölte, hogy három szélsőséges fegyverest lőttek le a péntek éjjel kezdődött műveletben, a kommandósok szobáról szobára haladva ellenőriznek minden helyiséget. Hozzátette: a terroristák felgyújtották a szállodát, miközben a kommandósokkal csatáztak.

A hotelben szombat reggel ismét tűz pusztított. Robbanások és heves tűzpárbaj után hatalmas lángok borították el a földszint és az első emelet egy részét, az épületből sűrű füstoszlopok gomolyogtak kifelé.

A terroristák célpontjai közül az ötszintes, 400 szobás Tádzs Mahalt szabadították fel utolsóként szabadítottak a biztonsági erők.

Találgatnak

A helyi idő szerint szerda este kezdődött, összehangolt merényletsorozatban a Tádzs Mahal mellett fegyveres támadás érte az ötcsillagos Oberoi szállodát, a főpályaudvart, a zsidó kulturális központot, egy népszerű éttermet, kórházakat és rendőrőrsöket.

A mumbai merényletekben legalább 195 ember vesztette életét, köztük legkevesebb 22 külföldi, a sebesültek száma pedig meghaladja a háromszázat.

Közben a haditengerészet szóvivője közölte: egy elhagyott halászhajót találtak a tengeren a város partjainál, feltételezések szerint ezzel érkeztek a terroristák a támadás előkészítéséhez. Amerikai tisztségviselők bejelentették: Washington FBI-ügynököket küld Indiába, hogy segítsenek megtalálni a terrortámadások megbízóit.

A The New York Times című napilap internetes oldalán azt írta pénteken, hogy egyre több bizonyíték utal arra, hogy a pakisztáni székhelyű Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) szélsőséges iszlamista szervezetet terheli a felelősség a mumbai merényletekért.

Amerikai hírszerzési és terrorellenes szervezetek névtelenül nyilatkozó illetékesei azt mondták, a hírszerzési szolgálatoknak meggyőződése, hogy vagy a Laskar-i-Taiba, vagy egy másik szélsőséges csoport, a kasmír székhelyű Dzsais-i-Mohamed a bűnös. A Laskar-i-Taiba csütörtökön tagadta, hogy köze lenne a véres merényletsorozathoz.

Csak tízen voltak?

Mumbai rendőrfőnöke közben arról számolt be, a terrortámadást tíz ember hajtotta végre, közülük kilencet megöltek, egyet elfogtak.

Egy szombati lapjelentés szerint ugyanakkor tizenhatan voltak a támadók, közülük kilencen már hónapokkal ezelőtt felkeresték az indiai nagyvárost, és hosszabb időt töltöttek el ott.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását