2022. augusztus 9. - Emőd

Újra koreografál a legenda

Az Ezeregyéjszaka Seherezádéjának új alakját kelti életre szombaton este a Fesztivál Színházban Markó Iván és a Magyar Fesztivál Balett. Az ősbemutatóval együtt az est második részében az Angyalok üzenete című darab felújítását láthatja a közönség Budapes
2008. november 28. péntek 10:28 - Hírextra
Markó Iván az Ezeregyéjszaka mai utalásai után kutatva szinte teljesen félretette a téma eredeti, egzotikus környezetét. A cselekmény időbeli eltolását alkalmazta: a történet a mából indul, majd visszatér a múltba, a mese világába, befejezésként pedig a jelenben keresi a mű igazságát.
"Női darab" született: a koreográfus rendező úgy vélte, hogy most a nők szemszögéből kell szólnia a korszellemről. A Seherezádéban egy olyan szép, fiatal nő drámája rajzolódik ki, aki egyetlen férfiban sem találja meg mindazt együtt, amit keres.

A legismertebb arab mesegyűjtemény, az Ezeregyéjszaka változatait évszázadokon át szerzők, tudósok és fordítók állították össze. A hatalmas mesegyűjteményből a zeneszerző, Nyikolaj Rimszkij-Korszakov négy történetet választott ki Seherezádé című, 1888-ban komponált zenekari szvitje számára.

Markó Iván az Angyalok üzenete koreográfiáját először 2006-ban Johann Sebastian Bach kompozíciói, a Máté-passió és a Magnificat részleteire készítette. A darab témája a szeretet, a biztonság, az érintés, az együtt repülés élménye. A zsidó-keresztény kultúra közös alapjára, a tízparancsolat szellemére építkezik, a legújabb kor problémáira összpontosítva.

Loósz Krisztina, Nyári Gábor, Szőke Renáta, Issovits István és Kiss Krisztián szólisták tolmácsolják az "üzenetet". A Seherezádé címszereplője Juracsek Júlia és Szőke Renáta lesz, a Vezírt Issovits István és Seffer Balázs személyesíti meg, az arany rabszolga szerepét pedig Nyári Gáborra és Szigeti Gáborra bízta a koreográfus-rendező.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását