2024. május 13. - Szervác, Imola

Sólyom: a magyarság fennmaradásának alapfeltétele az anyanyelv

A magyarság megmaradásának alapfeltétele, hogy kiművelt értelmiséggel rendelkezzen - mondta a köztársasági elnök egy konferenciát megnyitva pénteken.
2008. november 28. péntek 10:00 - Hírextra
A beolvasztási, asszimilációs támadások az iskolával kezdődnek a határon túli magyarokkal szemben, akik számára a stabil kétnyelvűség csakis komoly anyanyelvi kultúrára támaszkodhat - emelte ki Sólyom László.

Mint hangsúlyozta: a határon túl élő magyarok számára az iskolaválasztásnál nem lehet az a kérdés, hogy "magyar vagy minőségi" intézményt válasszanak-e. Személyes tapasztalataira hivatkozva beszámolt arról, hogy egészen kitűnő iskolákat ismert meg a magyarlakta vidékeken tett látogatásain.
Mint elmondta: ezeken az útjain mindig felkeres magyar nyelven oktató iskolákat is, s eddig hét felsőoktatási intézménybe és 13 általános vagy középiskolába látogatott el.

A köztársasági elnök fő célkitűzésnek nevezte, hogy az óvodától az egyetemig legyen lehetősége anyanyelven tanulniuk a határon túl élő magyaroknak. "Ehhez gyerek kell" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ennek a problémának a kezelésekor nem lehet megkerülni a népesedési kérdés felvetését sem.

Az államfő már többször úgy nyilatkozott, elnöki tevékenysége egyik sarkalatos pontjának tartja a nemzeti összetartozás erősítését, s ennek egyik feltétele a határon túli magyarok helyzetének megismerése. A köztársasági elnök a Határon túli magyarság a 21. században című konferenciasorozat ötödik találkozóján beszélt, amelynek témáját ezúttal a "Lemaradásban? - oktatás, képzés, képességfejlesztés a határon túl" címmel jelölték meg.

A 2006 tavaszán elkezdett konferenciasorozat céljai közé tartozik az, hogy az egyes nemzetrészek egymással is kommunikáljanak, valamint átformálják a közbeszédet Magyarországon és a határon túl.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását