2024. május 17. - Paszkál

Csupa jóság ez a kormány

Nőtt a bölcsődei férőhelyek száma és a normatív támogatás mértéke; a kormány lehetővé tette, hogy a kismamák a gyermek egyéves kora után akkor is kapják a gyes teljes összegét, ha visszamennek dolgozni; az elmúlt években háromszorosára nőtt a családi pótl
2008. november 27. csütörtök 14:11 - Hírextra
A kormányszóvivő hangsúlyozta: a bölcsődei férőhelyek biztosításával, a normatív támogatás emelésével és a nők munkába való visszatalálásának kérdésében sokat tett és lépett előre a kormány és az eddigi eredmények nem elhanyagolhatók.

Az elmúlt négy évben tíz százalékkal nőtt a bölcsődék száma, 2003-ban 515, míg 2007-ben már 571 bölcsőde volt. A férőhelyek száma 800-zal bővült 2004 és 2008 között - tette hozzá. Változott a bölcsődei normatíva összege is, 2001-től 2008-ra háromszorosára nőtt az az összeg, amelyet gyermekenként és évente megkapnak a bölcsődék - mondta a kormányszóvivő.

Budai Bernadett arra is felhívta a figyelmet, hogy 2001-hez képest háromszorosára nőtt a családi pótlék összege, és ez a kormány tette lehetővé azt is 2006-ban, hogy a munkába teljes munkaidőben visszatérő nők részére a gyes teljes egészében folyósítható legyen.

A Fidesz női tagozata szerdán közleményben jelezte: visszautasítja Dobrev Klára azon törekvéseit, amellyel a hagyományos családmodellt támadja. Mint írták, a szocialista kormány megélhetési válságba sodorta a családokat, "most a miniszterelnök feleségének javaslata alapján a gyes és a gyed rendszerének átalakításával a kisgyermeket nevelő édesanyáktól is pénzt akarnak elvenni". A női tagozat felszólította a kormányfő feleségét, hogy a jövőben tartózkodjon a gyermekes családokat hátrányosan érintő kijelentések megtételétől.

Hozzátették: Dobrev Klára befolyását abban az irányban fejtse ki, hogy a szocialista kormány oldja meg a fiatalok otthonteremtési gondjait, biztosítson számukra a képzettségüknek megfelelő munkalehetőséget és olyan fizetést, amelyből a családjukat el tudják tartani. Az ország minden településén építsen európai színvonalú bölcsődét és óvodát, amelyekben a szülők gyermekeiket el tudják helyezni. Segítse elő az intézményi normatívák növekedését, továbbá a bölcsődei és óvodai dolgozók munkájának megbecsülését azzal, hogy a 2009-es esztendő ne hozzon számukra reálbér-csökkenést.

A Fidesz női tagozata arra is felszólította Dobrev Klárát, hogy támogassa javaslataikat, miszerint a gyes folyósítási idejét a gyermek 8 éves koráig a szülő bármikor, megszakítással is igénybe vehesse, hogy az intézmények nyitva tartása - természetesen a források biztosítása mellett - a szülők munkahelyi elfoglaltságához igazodjon; hogy a kisgyermekes anyák gyermekük miatti táppénzének kifizetési kötelezettségét az állam a munkáltatótól átvállalja és a női részmunkaidős foglalkoztatás adómentességét biztosítsa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását