2024. május 17. - Paszkál

Melyik politikus a kedvencünk?

A választók Orbán Viktort, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét ítélik meg a legkedvezőbben, és Bokros Lajost elutasítottsága a legmagasabb. A miniszterelnöki alkalmasság szempontjából meghatározónak gondolt politikusi jellemvonások terén pedig még inkább megmutatkozik Orbán Viktor fölénye - derül ki a Századvég MTI-hez szerdán eljuttatott legfrissebb elemzéséből.
2010. március 31. szerda 17:55 - HírExtra
A miniszterelnök-jelöltek megítélésének vizsgálatakor Orbán Viktor majdnem minden második megkérdezett (47%) körében népszerű. Őt Bokros Lajos, az MDF listavezetője követi 26 százalékkal. Még róla is majdnem kétszer annyian vélekednek pozitívan, mint a szocialisták miniszterelnök-jelöltjéről, Mesterházy Attiláról (15%) - emeli ki a közlemény.

Az elutasítottság dimenziójában viszont Bokros Lajos megítélése a legkedvezőtlenebb (54%). Őt Mesterházy Attila követi 48 százalékkal, a sort Orbán Viktor zárja (34%).
Ha lehetne közvetlenül miniszterelnököt választani, akkor a megkérdezettek 43 százaléka választaná Orbán Viktort, míg Mesterházy Attilának és Bokros Lajosnak a szavazók 14-14 százaléka szavazna bizalmat. Vona Gábort 4 százaléknyian látnák szívesen a miniszterelnöki székben.

Az elemzésből kiderül, hogy a válaszadók közel fele (48%) tartja erős vezetőnek Orbán Viktort. Őt e téren messze lemaradva követi Bokros Lajos (12%) és Mesterházy Attila (8%). A megkérdezettek szerint a Fidesz vezetője képes megvédeni a nyugdíjakat, képes munkahelyeket teremteni, és törődik az emberekkel.

A Századvég március 16. és 22. közötti felmérését ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével végezte.

A Századvég a pártok támogatottságát is mérte az említett időszakban. Ez alapján a Fidesz továbbra is jelentős fölényben van a többi párttal szemben, a második helyért azonban éles küzdelem folyik az MSZP és a Jobbik között: utóbbit a megkérdezettek közül ezúttal többen támogatták mint a szocialistákat.

A Nézőpont március utolsó hetében készített elemzése szerint egyik párt támogatottsága sem változott jelentősen; a Fidesz az aktív szavazók 55 százalékának szavazatára számíthat, míg az MSZP 12 százalékos, a Jobbik pedig 10 százalékos támogatottságban bízhat a biztosan voksolók körében. Az intézet felmérése alapján márciusban drasztikusan nőtt a Jobbik politikájának elutasítottsága.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását