2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fotóalbumok a középpontban

Bár számos sikeres fotóalbum jelent és jelenik meg, akár többet is ki lehetne adni, hiszen ezek pótolják azt a tucatnyi erős magazint, amely közölhetné a frissen készülő képeket. Többek között erről is szó volt a Fotóhónap keretében megrendezett, a fotós
2008. november 26. szerda 06:10 - Hírextra
A november végéig tartó Fotóhónap 2008 fesztivál központi kiállításainak helyet adó VAM Design Centerben, az MTI Kinyílt fiókok című tárlatának képei között tartott kötetlen beszélgetésen Féner Tamás, a távirati iroda Kor-képek könyveinek egyik szerkesztője a sorozat következő darabjáról, az 1957 és 1967 közötti időszakot földolgozó, hamarosan megjelenő kötetről beszélt.

Mint mondta, az albumokba kerülő archív felvételek kiválogatásában tagadhatatlanul szerepet játszanak a személyes élmények, de természetesen ügyelni kell a dokumentatív erejű és a jó minőségű képek egyensúlyára is. Megjegyezte, ő maga kevesebb könyvészeti és több fotográfiai szempontot mérlegel.

A Kor-képek szerkesztőbizottsága már gondolkodik a következő kötet időhatárain, annyi bizonyos, hogy az 1989-es évvel, a köztársaság kikiáltásának idejével kezdődne, a záró dátumról azonban még nem döntöttek - tette hozzá Féner Tamás.

Gera Mihály arról számolt be, hogy az általa 1995-ben indított Fényképtár című sorozat harmincadik kiadványa is egy volt MTI-s fotográfus, a rendkívüli tehetségű Fényes Tamás 100 képét adja majd közre.

Bár Fényes Tamásnak csupán néhány fotóját szokták ismerni és emlegetni, jelentős munkásság áll mögötte, mindig megtalálta a pillanat szépségét, és ezekről mindig érvényes képet készített - hangsúlyozta Gera Mihály.

A Fényképtárban nemrég két fiatal fotós, Fazekas István és Soltész István albuma jelent meg - idézte fel Gera Mihály, hozzátéve ugyanakkor, hogy támogatók híján a harmincadik kötettel lezárulhat a sorozat. Így aligha számíthat a közönség a szintén MTI-fotós, nemrég elhunyt Lajos György ugyancsak figyelemre érdemes anyagának kiadására.

Kaiser Ottó fotóművész elmondta, hogy Határtalan irodalom című sorozatában immár a harmadik album jelent meg, a három kötetben 20 ország 200 magyar származású íróját, színészét, képzőművészét, zenészét mutatta be. A negyedik kötetben az Egyesült Államokban és Kanadában élőkről számolna be, de anyagi források hiányában egyelőre ez csak terv - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy "a szerkesztésben a pénz a rendező elv".

A beszélgetésen szó esett a Baki Péter szerkesztésében megjelent, Fényképezés című vaskos kézikönyvről is, amely 300 fotóval és több mint 80 rajzzal, 11 szerző írásával elsősorban a profi fotósoknak szól, bár - mint arra a szerkesztő rámutatott - egy amatőr is haszonnal forgathatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását