2024. április 26. - Ervin

Örökségvédelmi konferencia

A történeti városi táj kezelési problémáival, örökségvédelmi kategóriaként való elfogadtatásával, valamint Budapest világörökségi helyszíneivel foglalkozott a Collegium Budapest budai várbeli épületében megtartott, kedden véget ért, kétnapos nemzetközi ko
2008. november 26. szerda 06:16 - Hírextra
Mint Fejérdy Tamás elmondta, a tanácskozásra számos külföldi szakembert is meghívtak, mindenekelőtt azokat a kollégákat, akik korábban az ICOMOS, illetve az UNESCO megbízásából a fővárosi világörökségi helyszínnel foglalkoztak, így többek között francia, brit, cseh, román, lengyel és lett urbanistákat, szociológusokat és örökségvédelmi szakembereket.

A KÖH elnökhelyettesének beszámolója szerint a tudományos rendezvénynek nagyon fontos témája volt a történeti városi táj mint új örökségvédelmi kategória lehetséges bevezetése. Ezzel a kérdéssel az UNESCO is foglalkozik, és 2011-re szeretne a témában egy ajánlást megfogalmazni - hangsúlyozta Fejérdy Tamás.

Mint hozzátette, a konferencia foglalkozott a budapesti világörökségi helyszín kezelési lehetőségeivel, ennek során külön is érintették a régi pesti zsidónegyed, illetve a budai alsó-rakpart problémáit. A résztvevők hangsúlyozták, hogy olyan megoldásokat kell találni, amelyek nemcsak a pillanatnyi kérdések megválaszolását teszik lehetővé, hanem olyan működési rendet is, amelynek során nem keletkeznek új problémák.

Fejérdy Tamás kitért arra is, hogy a KÖH elnöke, Mezős Tamás felvetette: a fővárosi világörökségi helyszín határait módosítani, lehetőség szerint bővíteni kellene. Az elnök hozzátette, a történeti értékek védelme egyáltalán nem jelenti azt, hogy új épületek, fejlesztések számára ne maradna hely, nem mindegy azonban, mindez hol és hogyan történik - emelte ki a hivatal elnökhelyettese.
A tanácskozás egyben a budapesti Francia Intézet, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a KÖH által létrehozott Budapest Obszervatórium tudományos kutatási projekt első rendezvénye is volt - mondta el Fejérdy Tamás, hozzátéve, hogy a konferencia tanulságaként a Budapest Obszervatóriumot szeretnék kibővíteni más intézmények, például a Corvinus Egyetem részvételével is.

Fejérdy Tamás a konferencia legfontosabb eredményeként értékelte, hogy a tanácskozás rávilágított: "milyen hihetetlenül érdekes és komplex feladatról van szó. Másrészt nagyon érdekes volt a hasonló vagy akár eltérő problémákat bemutató esettanulmányokból tanulni" - fűzte hozzá az örökségvédelmi szakember.

A KÖH elnökhelyettese megjegyezte, az Európa különböző részeiről érkezett kollégák nagyjából hasonló feladatokról, problémákról számoltak be, noha sokan elmondták, érdemes lenne példát venni a francia örökségvédelmi rendszerről, amely kedvezményekkel támogatja az értékek megőrzését. "Budapesten a kétszintű önkormányzati rendszer külön bonyolítja a helyzetet" - említett egy hazai tanulságot Fejérdy Tamás.

Mint fogalmazott, különösen nagy reményeket ad a tanácskozás "előretekintő és pozitív végkicsengéséhez" az a tény, hogy Magyarországon már készül a világörökségi törvény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását