2024. március 29. - Auguszta

Emlékhangverseny a Zeneakadémián

Emlékhangversenyt rendez Hans Koessler tiszteletére csütörtökön a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) és a budapesti Goethe Intézet - közölte az MTI-vel az LFZE sajtóirodája. Az előadók a Régi Zeneakadémián tisztelegnek a 155 évvel ezelőtt született
2008. november 26. szerda 19:27 - Hírextra
Koessler Trió-szvitje és F-dúr zongoraötöse között Dohnányi Ernő fisz-moll zongoranégyese és Brahms c-moll triója hangzik el - okkal, hiszen Koessler egy nagy nemzedék: Bartók Béla, Kodály Zoltán, Jacobi Viktor, Kálmán Imre, Siklós Albert, Weiner Leó és mások mellett Dohnányi mestere is volt. Zeneszerzői és pedagógiai munkásságát pedig a brahmsi örökség jellemezte. Még soha zenepedagógus ennyi kiváló tanítványt nem nevelt”- méltatta a zeneszerzőt Csáth Géza éppen száz esztendővel ezelőtt a Nyugat hasábjain.

A csütörtökön felcsendülő két Koessler mű - amely 2005-ben a Hungaroton gondozásában már megjelent CD-n - a sajtóiroda információi szerint élőben első alkalommal hangzik el Magyarországon.

A Régi Zeneakadémián müncheni és budapesti művészek - David Frühwirth (hegedű), Guido Gartner (hegedű), Johannes Zahlten (brácsa), Szabó Péter (gordonka) és Kollár Zsuzsa (zongora) - hallhatja a közönség a zeneszerző műveit.

Az 1853-ban Waldeckben született Hans Koessler 1882-ben, Liszt Ferenc hívására került Magyarországra, ahol a Zeneakadémia orgona-, majd zeneszerzés tanára volt egészen 1908-ig, amikor is visszatért Németországba. Másodízben Hubay Jenő hívta meg Budapestre a zeneszerzés tanszak vezetésére, 1920 és 1924 között tanított és élt a magyar fővárosban igen szerény körülmények között - emlékezett rá egyik növendéke, Hammerschlag János. 1926-ban Anschbachban hunyt el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását