2024. május 8. - Mihály

Vita a Közraktárak-beruházás ellenőrzéséről

A fővárosi önkormányzat ingatlankezelő és műszaki társasága, a Fiműv Zrt. lesz a Közraktárak épületegyüttes többmilliárd forintos fejlesztésének önkormányzati szempontokat érvényesítő műszaki ellenőre - mondta Somlyódy Csaba, az önkormányzat Kiemelt Fejle
2008. november 25. kedd 17:22 - Hírextra
A szocialista politikus közölte, hogy a testület által kedden elfogadott szerződés szerint a Fiműv nem az építkezés műszaki ellenőre lesz, hanem a főváros oldaláról kíséri figyelemmel a Porto Investment Hungary Kft. PPP-jellegű beruházását.

Bagdy Gábor (KDNP) úgy vélte, hogy igen furcsa szerződéses konstrukció valósul meg a Közraktáraknál. Egy szolgáltatási szerződés keretében a Porto Kft. építi és üzemelteti majd a közraktárakat, egyebek közt bérbe adja az épületegyüttes helyiségeit. A főváros részéről a Fiműv látja el a műszaki ellenőri feladatokat, s e munkát a Porto fizeti majd.

A bizottság elé került szerződést a fővárosi önkormányzat, a Porto és a Fiműv írja alá. A szerződés furcsasága, hogy a Porto műszaki teljesítését ellenőrző Fiműv díjazását a Portótól kapja - jelezte az ellenzéki politikus, aki szerint ez esetben a két fél között érdekellentét van. Ezért alapvetően helytelennek tartják a két cég közti szerződést, amit nem is szavaztak meg. A helyes megoldás szerintük az lenne, ha az önkormányzat és a Fiműv között lenne ez ügyben szerződés, s az ennek kapcsán felmerülő költséget térítené meg a Porto.

Bagdy Gábor kitért arra is, hogy a Porto alig 19 millió forintot fizet összesen a Fiművnek. A 60 ezer forintos műszaki mérnöknap esetén ez az összeg 260 nap műszaki ellenőrzésre elegendő. Ez egy 8 milliárd forintos beruházásnál, amelynél sokféle szempontot kell figyelembe venni a műszaki ellenőrnek, rendkívül kevés, aránytalan - mondta.

Mint hozzátette, attól félnek, hogy a főváros szempontjából fontos műszaki ellenőri tevékenység nem kap majd kellő hangsúlyt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását