2024. április 30. - Katalin, Kitti

Rekord-vízgazdálkodás-Kína Épül fel a világ leghosszabb földalatti vízvezetéke

Kínában épül majd a világ leghosszabb földalatti vízvezetéke. A 10,3 milliárd jüanba (300 milliárd forintba) kerülő beruházással hét nagyváros ivóvízellátását kívánják megoldani
2008. november 25. kedd 17:54 - Hírextra
Az északkelet-kínai Liaoning (Liaoning) tartományban jövőre indul a 85,3 kilométer hosszú, 8 méter átmérőjű csővezeték építése, amely több mint 50 hegyen, 50 völgyön és 29 szakadékon át juttatja el az ivóvizet a Hengzsen (Hengren) víztározótól a Fusun (Fushun) város mellett található Tahuofang (Dahuofang) tározóig, onnan pedig Senjangba (Shenyang), Talienbe (Dalian) és más nagyobb városokba - adta hírül a China News Service.

A két víztározó közötti 85,3 kilométeres földalatti szakasz világrekordnak fog számítani, ugyanis a jelenlegi leghosszabb 57 kilométeres, a Svájcban található Gotthard-alagútban fut.

Bár az alagút tervezett nyomvonala geológiai szempontból is összetett, a liaoningi vízgazdálkodási hivatal szerint a projekt egy év alatt elkészül.

Liaoning tartományban kevés a csapadék, a városok jelentős része évek óta a talajvizes kutaktól függ, amelyek korlátozott kapacitással és gyenge vízminőséggel egyre nagyobb gondot jelentenek. Jövőre Fusun, Senjang, Liaojang (Liaoyang), Ansan (Anshan), Jingkou (Yingkou), Pancsin és Talien már az új vezetékből kapja majd az ivóvizet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását