2024. április 26. - Ervin

Megszavazták a 13. havi nyugdíj maximálását - magyarázkodások

Az MDF-es Lengyel Zoltán azért szavazta meg a 13. havi nyugdíj korlátozását, mert szerinte a társadalmi szolidaritásnak mindenkire ki kell terjednie, a volt fideszes, most független Császár Antal pedig a gazdasági válságra hivatkozott - a két ellenzéki ké
2008. november 25. kedd 16:18 - Hírextra
Az Országgyűlés név szerinti szavazással, 210 igennel, 169 nem és egy tartózkodás mellett fogadta el a 13. havi nyugdíj módosítását, amelynek alapján 2009-től a 13. havi nyugdíj összege maximum 80 ezer forint lehet, és csak azoknak jár, akik betöltötték a 62 éves nyugdíjkorhatárt.
A javaslatra - az MSZP és az SZDSZ képviselői mellett - igennel szavazott a volt fideszes, most független Császár Antal és az MDF-es Lengyel Zoltán, miközben az MDF többi képviselője nemmel szavazott, ahogyan a Fidesz és a KDNP frakció tagjai is.

Lengyel Zoltán újságírói kérdésre azt mondta: emiatt nincs semmilyen ellentét közte és a frakció között. (A volt fideszes, majd független képviselő októberben azzal a feltétellel csatlakozott az MDF-frakcióhoz, hogy szabad mandátumot kap, így rá nem vonatkozik a frakciófegyelem.)
Lengyel Zoltán döntését azzal indokolta, hogy a társadalmi szolidaritásnak ki kell terjednie mindenkire, nem lehet csak a köztisztviselők, a közalkalmazottak és az országgyűlési képviselők fizetését megnyirbálni. Szerinte a külső gazdasági hatások miatt nehéz 2009-es évet szolidaritással kell átvészelni.

A képviselő az MDF adómódosítási javaslataira is nemmel szavazott, mint mondta, azért, mert fontosnak tartotta, hogy az adótörvény kiszámítható legyen, és ne legyenek jelentősebb változtatások. Ugyanakkor közölte: nagyon örül annak, hogy Herényi Károly MDF-frakcióvezető javaslatát, az örökösödési adó eltörlését megszavazták.

Arra a kérdésre, hogy a költségvetés zárószavazásán hogyan voksol majd, Lengyel Zoltán azt mondta: ha rajta múlik, akkor megszavazza a költségvetést. "Hogyha rajtam múlik, akkor nagyon nagy valószínűséggel részese leszek annak, hogy egy kiszámítható, biztos költségvetése legyen az országnak" - mondta. Fontosnak tartotta a belpolitikai egyensúlyt és nyugalmat, amihez szerinte hozzátartozik, hogy az Országgyűlés határidőre alkossa meg a törvényeit, köztük a költségvetést.

Császár Antal volt fideszes, most független képviselő az MTI-nek azt mondta: azért szavazta meg a 13. havi nyugdíj korlátozását, mert gazdasági válság van Magyarországon, amiből kiutat kell találni, hogy a gazdaságot legalább szinten lehessen tartani. Ha ehhez innen lehet átcsoportosítani, akkor ezt kellett megtenni - tette hozzá. A politikus hangsúlyozta: a 13. havi nyugdíj módosítása a kevesebb nyugdíjjal rendelkezőket nem érinti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását