2022. augusztus 11. - Zsuzsanna, Tiborc

Haydn-sorozat az emlékév jegyében

Egy egész éven átívelő hangversenysorozattal emlékezik meg Sopron Joseph Haydn halálának 200. évfordulójáról - közölte Kóczán Péter, a Pro Kultúra Kht. zenei referense az MTI-vel kedden.
2008. november 25. kedd 18:50 - Hírextra
Mint mondta, a napokban rendezték meg a sorozat nyitókoncertjét, amelyen a kismartoni (eisenstadti) Haydn-zenekar vendégjátékát hallhatták a zenekedvelő soproniak, a sorozat utolsó hangversenyét pedig 2009 decemberében tartják.

A szakember a zeneszerző és a város kapcsolatáról szólva felidézte: a kiváló osztrák zeneszerző az Esterházy hercegi udvarral együtt gyakran megfordult az Esterházyak soproni palotájában. A palotát - amely a Központi Bányászati Múzeumnak ad otthont - máig sokan Haydn-házként emlegetik, megőrzött eredeti freskói a komponista korát idézik. A hangversenysorozat keretében a palota jövőre kamarazenei koncerteknek ad helyet - fűzte hozzá.

A 2009-es Haydn-emlékévben április 10-én, nagypénteken a Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán című Haydn-mű vonósnégyes változata szólal meg a Szent György templomban a Wespa-vonósnégyes előadásában. Pünkösdvasárnap, május 31-én A teremtés című oratóriumot adja elő a Szent Mihály templomban a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar soproni kórusok közreműködésével.

A muzsikusok és az énekkarok a szellemi örökösei annak a Soproni Zeneegyesületnek, amelyet 180 évvel ezelőtt éppen Haydn nagy oratóriumai hívtak életre - mutatott rá a sajátos összefüggésre Kóczán Péter.

Érdekességként említette azt is, hogy 1932-ben A teremtés című oratóriummal indították útjára a Soproni Ünnepi Hetek kulturális programsorozatát. Erre emlékezve a jövő évi Soproni Ünnepi Heteken, június 19-én a soproni Fő téren szabadtéri előadáson is megszólal A teremtés keresztmetszete - mondta a zenei referens.

Az emlékév zenei programja a Harmónia-mise előadásával zárul december 14-én. A művet a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar és a Fidelissima Vegyeskar mutatja be a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását