2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Mindegyik műve eredeti és egyedi

Eötvös Péter besorolhatatlan alkotó: mindegyik műve eredeti és egyedi, külön kalandot jelent és teljes elkötelezettséget igényel az előadóktól" - így mutatta be szerdai sajtótájékoztatóján Párizsban James Giroudon művészeti igazgató az idei Lyoni Zenei Bi
2008. február 7. csütörtök 07:18 - Hírextra

A kortárs színpadi zene legkülönbözőbb műfajait előtérbe helyező nagyszabású zenei fesztivált 1992 óta rendezik meg minden évben a franciaországi Lyonban, de idén választottak először a szervezők egy olyan "társult művészt" Eötvös Péter személyében, akinek művészete és zenei választásai fogják meghatározni a 2008-as programsorozatot.

Március 4. és 20. között a harminc zenei eseményen húsz világpremierre kerül majd sor, s összesen 17 országból 47 zeneszerző 76 művét, 5 színpadi mű 15 előadását és 3 opera 11 bemutatóját, 6 koreográfus munkáját, valamint 7 filmet évezhet a közönség. A fesztivál különlegessége, hogy számos konferenciával és pedagógiai jellegű programmal egészül ki több neves konzervatórium hallgatóinak és tanárainak részvételével.

A zenei fesztivál Eötvös Péter Lady Sarashina című operájának ősbemutatójával nyitja meg kapuit, amelyet a magyar zeneszerző a Három nővér című művéhez hasonlóan a Lyoni Operaház felkérésére írt. A Lyoni Operaház zenekarát pedig maga Eötvös Péter dirigálja a bemutatón és a további négy előadáson.

A magyar zeneszerző a sajtótájékoztatón elmondta: kettős születésnap lesz a bemutató, hiszen szinte napra pontosan a Három nővér tíz évvel ezelőtti világpremierje után lesz az idén ezer éves japán műből, a Sarashina naplójából készült opera világpremierje. A japán kultúra egyik nagy klasszikus művéből készült zeneművet ugyanaz az Amagacu Usio viszi színre, aki tíz évvel ezelőtt Lyonban a Három nővért is rendezte.

Míg a Csehov-műből készült operánál a három volt a misztikus szám, most a japánok számára fontos négyes köré szerveződik minden. A Lady Sarashinát alakító Mireille Delunsch szoprán mellett három énekes fogja előadni a többi szerepet, négyzetes formájú lesz a díszlet és a mű egyik meghatározó témája a négy évszak. A kilenc képből álló opera a főhősnő naplója alapján annak életét félig realista, félig álomszerű módon örökíti meg - hangsúlyozta Eötvös Péter.

A zeneszerző három korábbi, saját bevallása szerint témájában és zeneileg is nagyon különböző operájának (Három nővér, A balkon, Angels in America) vetítése alkalmából tart bevezetőt és mutatja be műveit a közönségnek. Az Operaház zenekarát pedig egy Marco Stoppa, Kurtág György, Eötvös Péter és Alekszandr Szkrjabin műveiből összeállított zongora- és nagyzenekari esten vezényli, Pierre-Laurent Aimard zongoraművész közreműködésével.

A lyoni fesztiválon Eötvös Péter elképzelésének megfelelően idén kitüntetett szerep jut a dzsessznek, amelyet Szakcsi-Lakatos Béla és triója, valamint vendégei (Lukács Miklós, Gérard Presencer) több koncerten fognak képviselni.

Eötvös Péter a tavaly decemberben 80 éves korában elhunyt Karlheinz Stochausen elektronikus zeneszerzőnek külön emléket kíván állítani olyan koncertekkel, ahol megteremtik a művek kiváló hallgatásához a megfelelő akusztikai feltételeket.

Ritka és kivételes pillanat egy zeneszerző életében, hogy egy évben két operájának legyen ősbemutatója - jegyezte meg Eötvös Péter annak kapcsán, hogy jövő nyáron a nagy-britanniai Glyndebourne fesztiválján mutatják be a Nobel-díjas Gabriel García Márquez regényéből, A szerelemről és más démonokról című műből készült operáját. A Londoni Filharmonikusokat Vlagyimir Jurovszkij vezényli majd.

Magyar közönség előtt legközelebb március 30-án lép fel Eötvös Péter: a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Göteborgi Szimfonikus Zenekart vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását