2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kampány a diszkóbalesetek ellen

A Tiszta fejjel című, a diszkóbalesetek megelőzését célzó kiállítást hétfőn nyitották meg Salgótarjánban, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által indított kampány utolsó állomásán.
2008. november 24. hétfő 13:07 - Hírextra
Elsősorban a középiskolásokat és a huszonéveseket célozza meg a kampány, mivel ők a diszkóbalesetek veszélyeztetettjei - mondta Szabó Jenő, Nógrád megye rendőrfőkapitánya a megnyitón.

Éves szinten 200 diszkóbaleset történik az országban, minden hétvégén átlagosan négyszer riasztják a rendőrséget ilyen típusú tragédiához, a balesetek jelentős része halállal vagy súlyos sérüléssel jár.
A főkapitány a kiállításon a diákoknak azt mondta, hogy minden ilyen baleset megelőzhető, ha betartják a közlekedési szabályokat, de alapvető normának nevezte az egymás iránt érzett felelősséget is.

A rendőrség azt szeretné elérni a kampánnyal, hogy bódult állapotban ne üljenek a fiatalok a volán mögé, és azt is utasítsák vissza, ha ilyen vezető ajánlja fel nekik, hazaviszi őket. A szülők felelőssége sem kerülhető meg, mert ha tudják, hogy gyerekük megiszik egy-két pohárral, nem szabad odaadniuk neki az autót.

Nógrád megyében az idén és tavaly is volt egy diszkóbaleset, ami szerencsére nem halállal végződött - mondta Ponyi Béla, a megyei közlekedési osztály vezetője, aki kitért arra: 2003-ban még minden negyedik balesetet ittasan okozták Nógrádban, a megye ezzel országosan első volt. 2004-től ezért új, a középiskolás korosztályt érintő megelőzési programokat vezettek be, része volt ennek a - kiállításon is látható - sokkoló filmek vetítése, és az azóta országossá vált közlekedési verseny.

A Tiszta fejjel című kiállításon vetített filmekben a fiatalok körében népszerű előadók szólalnak meg, miközben balesetek képeit vetítik, de elmondják a történeteiket olyanok is, akik részesei voltak baleseteknek. Egy idézet a kiállításról: "Körbejárt a pezsgősüveg, kiesett a cigi a számból, csak egy pillanatra néztem le, meghalt a legjobb barátnőm."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását